Miloš Zeman na televizi Barrandov - ilustrační snímek.

Miloš Zeman na televizi Barrandov - ilustrační snímek. Zdroj: TV Barrandov

Televizní sólo (pro) Miloše Zemana na Barrandově. Fair play? Zapomeňte, hraje se o moc

Osm kandidátů na prezidenta zamířilo poslední předvolební večer diskutovat do České televize. Devátý kandidát měl chvíli předtím sólo na spřátelené televizi Barrandov. Vzkaz Miloše Zemana je jasný: Jsem jiný. Jsem držitel klíčů od Pražského hradu, nepatří se, abych stál vedle ostatních jako rovný s rovnými, tak si to, milí voliči, vklepejte do svých hlaviček.

A kdyby to klepání šlo přece jen trošku ztuha, od toho tu je vždy nápomocný kvazimoderátor, majitel televize Jaromír Soukup a jeho otázky ve stylu „jak jen to pane prezidente děláte, že jste tak dobrý“. Fair play ve volebním čase? Kdeže. Jde o moc, nikoli o sport. Miloš Zeman moci rozumí. Majitel televize zase rozumí vlivu, on přece pouze vysílá pravidelný čtvrteční rozhovor s prezidentem republiky, nikoli zvláštní rozhovor s kandidátem na prezidenta republiky, učte se rozlišovat, bambulové, nás dva na švestkách nenachytáte.

Miloš Zeman samozřejmě mohl říci: „Tentokrát pravidelný hovor vynecháme, je těsně před volbami, nechci náskok před ostatními“. Neřekl to. Žádnou volební kampaň totiž nedělá, kandidátského soupeření s přímou konfrontací se neúčastní, vždyť to loni slíbil. Kdo od něj takový slib chtěl a žádal? Zase jedna hloupá otázka. On ho dal! Chcete–li si udržet moc, musíte často jednat bez zábran, bez skrupulí, to se ví od dávných časů, od klasiků i od praktiků. Devět z deseti politiků doporučuje.


Nevíte komu dát hlas? Zkuste volební kalkulačku >>>


Miloš Zeman tak měl pár hodin před zahájením voleb proti sobě jen uctivého tazatele, žádné soupeře, prohra nehrozila. Už to někdo trefně napsal: Babiš si musel koupit celou MAFRu, Zeman nic kupovat nemusel, dostal pravidelný mediální prostor na stříbrném tácu. Je to oboustranně výhodný obchod: Zeman zvedá Soukupovi sledovanost, vliv a ego, Soukup dává Zemanovi volný prostor k nerušeným promluvám. Však toho také využil, je chytrý (neplést si se slovem moudrý).


Profily všech kandidátů najdete zde >>>


Promlouval bez obvyklých sarkasmů, vlídně, velkoryse, dokonce se nenechal moderátorem dotlačit do konspirací o politickém zmanipulování kauzy Čapí hnízdo temnými strukturami. Škoda, že takový prezident se bojí být spolu s ostatními i kandidátem na prezidenta.