Prezident Zeman nastupuje do auta během dovolené, kterou tradičně vyrazil trávit na Vysočinu

Prezident Zeman nastupuje do auta během dovolené, kterou tradičně vyrazil trávit na Vysočinu Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Odstoupí Miloš Zeman z prezidentské volby? Zdeněk Škromach možná opět rozvlní stojaté vody ve svém bazénku

Prezident Miloš Zeman do volebního souboje za své znovuzvolení nakonec nepůjde, domnívá se jeden z jeho nejvážnějších protikandidátů Michal Horáček. Jistě, jde o spekulativní prohlášení přímo zainteresovaného soupeře, ale na druhou stranu je třeba přiznat, že je v Česku nemalá skupina lidí, která si z nejrůznějších důvodů myslí totéž. Potom už jen chybí odpovědět na otázku, kdo by to nakonec „vzal“ místo Zemana? Třeba takový Zdeněk Škromach? Nemá už náhodou začít napouštět svůj bazének a pulírovat skleničky na víno ke svým proslovům?

Michal Horáček v rozhovoru pro Lidové noviny svoji domněnku o Zemanově odstoupení opřel o tvrzení, že současná hlava státu z rostoucího množství průzkumů zjistí, že bitva je ztracená a hodí do ringu ručník. Z úřadu by pak mohl odejít se vztyčenou hlavou a ne jako někdo, kdo z něj byl lidmi vymeten.

Pravdou je, že Zeman má s tímto druhem odchodů už svoji zkušenost. V letech 1998 až 2002 vedl jednobarevnou vládu ČSSD (drženou u moci ze strany ODS na základě mocenského handlu zvaného opoziční smlouva), ale dalšího možného období u moci se „zřekl“ a do čela sociální demokracie posunul Vladimíra Špidlu. Výmluvy na věk či zdraví zde nemohou obstát, když končila „vláda sebevrahů“, bylo Zemanovi nějakých 58 let a zamířil do předčasného důchodu. Dobře si spočítal, že v čele ČSSD by další volby nevyhrál a po debaklu v krajských a senátních volbách v roce 2000 zatroubil k postupnému ústupu.

Že ale má dost sil, dokázal hned za pár měsíců, když se přihlásil o křeslo na Hradě. To, že nechtěl jít do první volby a chtěl vystupovat jako mesiáš ČSSD ve druhé volbě, jen ukázalo, že stále rozumí politickému řemeslu, ale netušil, že ve straně už hraje páté housle, jeho nástupci si od něj nenechají do ničeho mluvit a především nestojí o jeho blízkou přítomnost. Následný útěk z Hradu zadním vchodem už pak ani nepotřeboval komentář.

Nyní ale není rok 2002 či 2003, jsme o nějakých patnáct let starší. Na Zemanovi už je patrné jeho stáří, únava a vyčerpanost. Proto kdyby se rozhodl do dalšího boje nejít, nikdo by nemohl ani ceknout. Jasně, hned by se tu vyrojily komentáře, že zbaběle utíká. Na druhou stranu by si za ně mohl částečně sám, protože se všude už dlouhou dobu tváří jak všechno zvládá, jak je nepostradatelný a že bez něj by Česko pomalu zašlo na úbytě a že to tudíž na Hradě ještě dalších pět let pro blaho národa zvládne. Je jen otázkou, nakolik si to myslí Zeman sám anebo nakolik si to „přeje“ jeho okolí, kterému by Zemana na Hradě skončil rajský až velkopanský život.

Stejně jako nevěřím předvolebním průzkumům pro parlamentní volby, velice skepticky se stavím i k potenciálním modelům, které například v potenciálním druhém kole favorizují profesora Drahoše. Snad většina lidí nezapomněla, jak tu byl před lety favorizován Jan Fischer, takže všeho s mírou. Přesto nějaké nálady ve veřejnosti lze vycítit nebo vypozorovat, a to jak od kladných až po záporné. Jde jen o to, jak velká skupina lidí se nakonec k Zemanovi otočí zády a kolik lidí vůbec k volbám nakonec přijde.

Otázka, zda Zeman nakonec hodí ručník do ringu je zřejmě jedním ze dvou největších dilemat těchto týdnů a měsíců. Tím druhým je spekulace, zda se nakonec lidovci skutečně zaleknou nelichotivých průzkumů a svoji volební koalici upraví tak, aby nemuseli ve volbách získat deset, ale jen pět procent.

Přesto je třeba přemýšlet nad tím, kdo by v případě Zemanova „předčasného“ odchodu z boje zvedl jeho rukavici a bojoval o hlasy levicového voličstva. Zda by to byl někdo z vysokých představitelů ČSSD (zvažován je například šéf Senátu Milan Štěch) anebo by se své hvězdné chvíle dočkal věčný stínový prezidentský čekatel Zdeněk Škromach? Ten přece opakovaně prohlašoval, že do volby půjde jen v případě, kdy by do ní nešel Miloš Zeman.

Možná, když je nyní Zeman na chalupě na Vysočině, měl by vzít láhev vína a věnec buřtů a vyrazit za ním na vysočinskou tvrz. Třeba se tam dozví něco více. A poté i veřejnost, protože pokud Škromach bleskově vysmejčí svůj bazének a večer co večer bude ovíněn točit videa jako o závod, jen tak pro nic za nic to nebude.