Video placeholde
Záběry ze seriálu The Crown
Záběry ze seriálu The Crown
Záběry ze seriálu The Crown
Záběry ze seriálu The Crown
Záběry ze seriálu The Crown
23
Fotogalerie

Královna Alžběta sleduje seriál o sobě samotné. Je nadšená

Zdroj blízký Buckinghamskému paláci vypustil do světa informaci, že britská panovnice zhlédla na popud svých potomků seriál z produkce Netflixu The Crown, který zachycuje první léta její vlády i ožehavé rodinné vztahy. Stejně jako před několika lety pochválila Helen Mirren za ztvárnění své osoby ve filmu Královna z období okolo smrti princezny Diany, vyjádřila se Alžběta pochvalně i o novém seriálu.

Panovnici byl seriál The Crown (Koruna) doporučen jejím nejmladším synem Edwardem, hrabětem z Wessexu a jeho ženou Sophií. Pár spolu se svými dvěma malými dětmi tráví s Alžbětou a princem Philipem ze všech členů rodiny nejvíce času, bydlí totiž nedaleko Windsorského zámku. Je tak proto prý už dlouhou tradicí, že se rodina o víkendu schází u neformální večeře a poté se společně dívá na televizi nebo filmy.

V posledních měsících byl podle zdroje blízkého Buckinghamu na pořadu desetidílný seriál o počátcích vlády samotné Alžběty. Až na přílišnou dramatizaci některých událostí se měla královna na konto seriálu vyjádřit velmi pochvalně. Vzhledem k tomu, že série často zachází do intimních detailů soukromí královské rodiny a nevyhýbá se ani dodnes málo diskutovaným tématům, jako byla například romance královniny sestry, princezny Margaret s neurozeným Peterem Townsendem, dá se předpokládat, že královna vše vnímá s nadsázkou.

Ze seriálu jsou nadšeni také mladší členové rodiny. Královniny vnučky Zara Tindallová a princezna Eugenie jsou podle svých slov na seriálu přímo „závislé“. Drama bylo pozitivně hodnoceno pro zdařilou výpravu, která přišla na 100 miliónů liber. Rozpaky však u moderní historie milujících diváků budí často kontroverzní interpretace dostupných faktů o královnině životě nebo lopotné a nehodnověrně působící dialogy.

V příštím roce by se na obrazovky měla dostat druhá série, jež zachytí královnin život mezi lety 1955 a 1964.