Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ČTK

Sněmovna odmítla konec daňové podpory biopaliv. Podle Kalouska se ANO hlasováním dopustilo podvodu

Hnutí ANO se svým hlasováním o biopalivech dopustilo veřejného podvodu, je přesvědčen předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně s tím, že hnutí ANO tak učinilo kvůli Agrofertu, který vlastní šéf hnutí Andrej Babiš. Hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením totiž nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu, podle šéfa jeho poslanců Jaroslava Faltýnka se tak stalo na žádost koaličních partnerů.

Pozměňovací návrh na ukončení podpory biopaliv, o němž se hlasovalo, připravil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. Zvedlo pro něj ruku ale jen minimum koaličních poslanců. Babiš se při hlasování zdržel. Pro ukončení daňové podpory biopaliv nakonec hlasovalo 52 poslanců, zapotřebí jich ale bylo 88.

"Na vlastní oči jsme se mohli přesvědčit, jak se vládní koalice sama dnes usvědčila ze lži, podvodu a korupce," prohlásil Kalousek po hlasování. Ukázalo se podle něj, že když si má ANO zvolit mezi slibem daným veřejnosti a pěti miliardami korun, které díky podpoře biopaliv prý získá Babiš, tak si vybere tyto peníze.

"Protože hnutí ANO je součástí vládní koalice a kolegové ze sociální demokracie a KDU-ČSL trvali na tom, abychom takto hlasovali, to je všechno," vysvětlil dnes ČTK hlasování hnutí ANO Faltýnek. "Koaliční partneři nás požádali, abychom drželi vládní návrh, který počítá s podporou vysokoobsahových biopaliv, abychom plnili závazky vůči Evropské unii, a proto jsme ctili stanovisko našich dvou koaličních partnerů," dodal.

Kalousek je ale přesvědčen, že koalice používá EU jen jako výmluvu. Pozměňovací návrh Kalouska, který předložil podobně jako Rais, měl naopak sladit český zákon s právem EU. K letošnímu 30. červnu totiž končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. "Bohužel všechny tři tyto strany dnes ukázaly, že jsou součástí jedné jediné mateřské společnosti, a to je společnost Agrofert," podotkl k tomu také Kalousek.

Místopředseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že sociální demokracie postupovala přesně podle koaliční smlouvy. "Kdy jsme podporovali původní vládní návrh, který se týkal spotřební daně z tabáku, a nikoli otázky biopaliv", řekl. Právě zdanění surového tabáku spotřební daní a také možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot byly rovněž součástí novely zákona o spotřebních daních, která nyní míří do Senátu.