Banány

Banány Zdroj: Flickr

Erekce na knoflík: Švýcarský start-up může pomoct milionům mužů po celém světě

Švýcarský strat-up Comphya vyvinul řešení pro muže, kteří nereagují na klasickou léčbu erektilní dysfunkce Viagrou nebo podobnými medikamenty. Díky implantátu v pánvi by měli být muži schopni „poručit“ své erekci. Zařízení funguje na principu stimulace nervů za ni odpovědných. Metodu zatím odzkoušelo 24 dobrovolníků se stoprocentním účinkem. Vynález ale bude muset být podroben klinické studii.

Švýcarská metoda pracuje na principu flexibilního plata elektrod, které je zavedeno přímo do pánevního dna na příslušné nervy způsobující erekci. „Elektrody jsou pomocí kabelů propojeny s místy, odkud vychází nervové impulsy. Vše se provede podkožní cestou,“ přiblížil metodu jeden z autorů Rodrigo Araujo Fraga da Silva. Přístroj se ovládá bezdrátovými kontrolkami. Jedna je pro lékaře, který nastaví pacientovi parametry na míru, a jedna je pro pacienta, který může elektrody aktivovat a zase vypnout.

Elektrody jsou pomocí kabelů propojeny s místy, odkud vychází nervové impulsy. Vše se provede podkožní cestouElektrody jsou pomocí kabelů propojeny s místy, odkud vychází nervové impulsy. Vše se provede podkožní cestou|Comphya

Pokud studie dopadnou dobře, zakladatelé start-upu ze Švýcarského federálního polytechnického institutu v Lausanne předpokládají, že přístroj uvedou na trh na přelomu let 2020 a 2021. Cenově by prý měl vycházet podobně, jako ostatní metody pro léčbu erektilní dysfunkce.

Komu vynález pomůže

Problémy s erekcí trpí jen v Evropě a ve Spojených státech až 60 milionů mužů. Pokud by se zařízení od firmy Comphya začalo používat, mohlo by pomoci 30 procentům mužů s erektilní dysfunkcí, kteří nereagují na žádnou z klasických metod léčby. Pokud u mužů nezabírá Viagra nebo podobná léčiva, přistupuje se k injekcím, anebo v krajním případě k velmi invazivní a nevratné náhradě penisu. Týká se to většinou těch s odstraněnou prostatou, roztroušenou sklerózou nebo poškozenou míchou.

Erektilní dysfunkce má psychologické i fyziologické příčiny. Ve druhém případě jsou na vině změny ve struktuře penisu, zhoršující se prokrvení anebo ochabování okolního svalstva, které není ovlivnitelné vůlí. Problém se týká až 20 % mužů nad 60 let, ale může se objevit i v mnohem mladším věku.

Když se druhé dítě nedaří... Víte, co je sekundární neplodnost? >>>