Televizní premiéra Petra Žantovského

Nic jiného než mírný úsměv na tváři mohlo vyvolat pondělní povídání Petra Žantovského s předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petrem Pospíchalem v pořadu Před půlnocí na zpravodajském kanálu ČT 24. Pro Žantovského to byla dlouho očekávaná, mediálně dopředu dost „zpropagovaná“ moderátorská premiéra. A to i mezi lidmi ze zpravodajství ČT, kterým se angažmá bývalého poradce Václava Klause na ČT 24 příliš nezamlouvá.

Nebudu tady hodnotit moderátorské kvality Petra Žantovského, ani jeho morální předpoklady pro to, aby mohl vystupovat v této roli na obrazovce veřejnoprávní televize. Ostatně, jak jsem už napsal před časem v Reflexu, Žantovského bychom měli kritizovat až ve chvíli, kdy ukáže, co v něm je – a to nelze dělat po prvním odvysílaném pořadu. Jde mi spíš o způsob výběru hosta. Asi nejenom mě muselo přijít srandovní, když si bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Žantovský do pořadu pozval předsedu této rady Petra Pospíchala a ten mu vysvětloval, jak funguje úřad vysílací rady.
Jistě, dnes jde o jinou radu, než v které seděl Žantovský (a kterou Poslanecká sněmovna před třemi lety odvolala údajně kvůli prohrané arbitráži o TV Nova a desetimiliardovému odškodnému, které musel český stát zaplatit společnosti CME za nedostatečně ochráněnou investici do Novy). A Pospíchal představuje radu, která přišla po ní. I tak by ale divák měl vědět, kdo si to na obrazovce zpravodajského kanálu povídá. A třeba i to, že zatímco Pospíchal představuje jistý politický proud (do rady byl zvolen za sociální demokracii), Žantovský je opačného „vyznání“ (do minulé rady jej nominovala ODS).
Na závěr ještě jeden stesk. Z upoutávek na pořad jsem se těšil na dvě ze tří témat: okolnosti ukončení vysílání české BBC a výběrové řízení na licence pro nové digitální televize. Třetí téma, otázka pokut za reality show Big Brother a VyVolení, mě nezajímalo – už z toho důvodu, že je tak široké a složité, že by si zasloužilo vlastní pořad o mnohem delší stopáži. Bohužel, právě toto téma si Petr Žantovský zvolil hned na začátek relace a tak se ke dvěma výše zmíněným nedostal. Z obecného tlachání na téma regulace elektronických médií bohužel nic příliš nového nevyplynulo.