Víte koho volit? Vyzkoušejte si to!

Na poslední sloupek o předvolebních souhrnech a pomůckách orientujících voliče v chování politiků za uplynulé čtyři roky hned několik čtenářů připomnělo internetový projekt Koho volit. Vzkaz posílám dál, protože opravdu stojí za pozornost. Nejenže si tu můžete vyzkoušet, která strana nejvíce ladí s vašimi postoji, ale navíc si prožijete nelehké dilema poslance při hlasování o něčem, čemu opravdu ani trochu nerozumí.


Projekt najdete na adrese http://kohovolit.eu/cz/, sestavili ho, alespoň podle informací na stránkách, lidé spojení s matematicko – fyzikální fakultou Univerzity Karlovy a nelze je za to než pochválit. Pomůcka je to opravdu skvělá. Její základní myšlenka totiž říká – politiky si nevolíme kvůli jejich řečem o liberalismu, sociální soudržnosti, případně křesťanských hodnotách, ale kvůli hlasování. To je to podstatné. A tak autoři zpracovali údaje o poslaneckých hlasováních dostupné na webu Sněmovny do programu, který vám řekne, s jakou stranou (a jakým poslancem) se názorově nejvíc shodnete. Přejete si referendum? Souhlasíte s registrovaným partnerstvím? Co si myslíte o školném a povinných maturitách z matematiky? Autoři vybrali ta nejzajímavější hlasování za uplynulé čtyři roky a rozdělili je do několika tematických sekcí. Už to vyplňování je zvláštní zážitek. Je totiž jen omezený okruh věcí, kterým rozumíte natolik, že víte jistě, co chcete. Ale když jsem měl například rozhodnout o tom, jestli majetek po sovětské armádě má připadnout státu, krajům nebo obcím? Mám podpořit rozpočet, když plýtvá, pracuje se schodkem, ale pořád lepší takový než žádný? Zaslouží si škola v Tanvaldu milióny na výměnu oken? Mají o něčem takovém vůbec rozhodovat poslanci? Docela autenticky jsem prožil dilema politika, který se přes všechnu snahu musí spolehnout víc než na znalosti na intuici a rady kolegů. I tohle je dobré.
Seznam hlasování jsem odeslal a laskavý server mi obratem odpověděl, že nejvíce se shodnu s Unií svobody a konkrétně s panem poslancem Karáskem (míra shody 59%). No, žádná velká radost. Lidovci jsou mým postojům blízcí hned na druhém místě (lehké zděšení), s ODS ani ČSSD si při praktickém hlasování příliš nerozumím a s komunisty jsem v totálním rozporu (- 39%).
Vyzkoušejte si to. Tohle je jedna z těch pozitivních stránek informační společnosti.