Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.

Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání. Zdroj: Lenka Klicperová, Jarmila Štuková, Markéta Kutilová

Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
Protesty proti Erdoğanovi v severosyrském Kobání.
16
Fotogalerie

Kurdové proti Erdoğanovi: Turecko podporuje Islámský stát

„Erdoğan terrorist, Erdoğan terrorist!“ křičí stovky žen v centru kurdského města Kobání na severu Sýrie. V jejich čele pochoduje starší žena v hnědém šátku. Zuřivě mává rukama jako dirigentka. Vyvolává hesla a ostatní je opakují. Za dlouhými sukněmi žen vykukují malé děti oblečené do maskáčových uniforem. Právě začíná demonstrace proti severnímu sousedovi — Turecku.

Kobání od Turecka dělí jen vysoká dvoumetrová zeď, kterou zde Turci vystavěli a celou hranici neprodyšně uzavřeli. Na celou oblast syrského Kurdistánu uvalili embargo.

„Můj manžel zemřel při obraně Kobání před Islámským státem. Turecko podporuje Islámský stát,“ rozhorluje se Didžla Mistová. Za ruku vede dvouletého chlapečka oblečeného do maskáčové uniformy s nápisem YPG (kurdské Lidové obranné jednotky).

V další vlně houfu demonstrantů jsou stovky mužů, za nimi skupina dětí a nakonec přicházejí i desítky vládních zaměstnanců. V rukou třímají vlajky rojavské vládní Strany demokratické jednoty (PYD), portréty kurdského marxistického ideologa Abdullaha Öcalana a vlajky kurdských milic YPG.

Erdoğan ukončil demokracii

Kobání je jedním z desítek měst, kde Kurdové vyšli do ulic demonstrovat proti další vlně zatýkání v Turecku. Při ní bylo zatčeno 11 poslanců kurdské Lidově demokratické strany (HDP), jež v posledních volbách získala 59 z 550 křesel v tureckém parlamentu a je třetí největší politickou stranou v Turecku.

Video placeholde
Erdoğan terrorist! Protesty v centru Kobání • Lenka Klicperová, Jarmila Štuková, Markéta Kutilová

„Tohle je konec demokracie v Turecku,“ prohlásil šéf HDP Selahattin Demirtaş. Proti zatýkání se vyjádřil i prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání, který se jinak snaží s Tureckem udržovat dobré vztahy, zejména obchodní. Podle něj Turecko nerespektuje vůli voličů. Tisíce Kurdů vyšly demonstrovat i v Turecku, Německu, Londýně, Paříži, Bruselu a dalších evropských městech.

„Tato vlna zatýkání zapadá do autoritativního směřování režimu v Turecku. Zatýkání v řadách HDP není žádným překvapením. Už v minulém týdnu Turecko zahájilo vlnu represí a přebírání kontroly nad místními úřady. Nakonec už před několika měsíci i parlament zrušil imunitu řadě poslanců a mezi nimi byli i poslanci HDP,“ uvedl politolog Tomáš Kaválek, odborník na Turecko, z Asociace pro mezinárodní otázky.

Video placeholde
Erdoğan terrorist! Protesty v centru Kobání • Lenka Klicperová, Jarmila Štuková, Markéta Kutilová

Mezi syrskými Kurdy a Tureckem panuje nepřátelství a dochází i k ozbrojeným střetům. Kurdové na severu Sýrie vyhlásili autonomní oblast zvanou Rojava. Tu se jim daří úspěšně rozšiřovat a porážet ISIS díky vlastním milicím YPG a YPJ (Ženské obranné jednotky). V boji proti ISIS se spojili i s dalšími arabskými, křesťanskými a turkmenskými milicemi a společně bojují v koalici zvané SDF (Syrské demokratické síly).

Kurdský marxismus podle Öcalana

Režim v Rojavě je však přímo napojen na Stranu kurdských pracujících, zvanou PKK. Ta je de facto ve válce s Tureckem a mnohými zeměmi je považována za teroristickou organizaci. PKK je zodpovědná za řadu atentátů na turecké vojenské a politické představitele. Lídr PKK Abdullah Öcalan je v tureckém vězení, kde si odpykává doživotní trest. Syrští Kurdové ale v Rojavě aplikují jeho ideologii, postavenou na lidové demokracii, federalismu a marxismu. Prosazují rovnost všech, i žen. I proto zde ženy tvoří 30 % bojové síly. Režim v Rojavě ale zároveň potlačuje jakoukoliv opozici a mnozí opoziční politici, aktivisté či novináři končí ve vězení či v exilu.

Syrští Kurdové mají stále větší podporu koalice vedené USA, zejména vojenskou v boji proti ISIS. USA rozmístily v Rojavě své vojáky a disponují dvěma leteckými základnami. V červenci pomohly silám SDF dobýt město Manbič a nyní plánují společnou ofenzívu na město Rakka, které je centrem ISIS v Sýrii. To však naráží na odpor Turecka, jež od počátku syrské války podporuje mnohé džihádistické skupiny – an-Nusru, Džaíš al-Fatah, Ahrar aš-Šám.

Nedávno se Turecko spojilo i s několika frakcemi SSA (Svobodné syrské armády) a pomohlo jim dobýt město Džarábulus na severu Sýrie. To bylo dva roky pod kontrolou ISIS. „Není možné, že město dobyli za šest hodin. Musela tam být dohoda a mnozí bojovníci ISIS se vmísili mezi SSA,“ uvedl generál Adnan abú Amdžed z vojenského velitelství v Manbiči. Turecko v minulém měsíci pozice Kurdů na severu Sýrie několikrát bombardovalo. Jejich oběťmi se stali i civilisté. Nedávno USA a Turecko uzavřely dočasnou dohodu o neútočení. Neshody mezi USA a Tureckem panují i ohledně právě začínající ofenzívy na město Rakka.