EU

EU Zdroj: Profimedia.cz

Evropská komise chce propouštět lidi. Je to ale jen další „habaďůra“. Zastaví to někdo?

Evropská komise chce v příštích letech propustit pět procent ze svých 50 tisíc zaměstnanců. Je to směšné nejenom z pohledu počtu, ale i vzhledem k tomu, že bruselští byrokraté neustále vyzývají všechny členské státy k razantnímu šetření (na lidech i na jejich platech), ale současně si ponechávají výhody, o kterých se mnohým lidem ani nezdá.

 

Komise má přijít s návrhem na snížení počtu svých zaměstnanců příští týden a souvisí to s přípravou rozpočtu na roky 2014 až 2020. Celé to ale vypadá jako pěkná „habaďůra“ na občany členských zemí.

 

Propuštěni totiž mají být jen lidé, kteří se blíží důchodu, či jsou v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Přitom platy, jak je tomu v mnoha státech, komise nehodlá snižovat. Například letos jde na platy zaměstnanců komise 2,27 miliardy eur, příští rok to má být 2,31 miliardy. A mají růst i nadále.

 

 

Navíc výhody eurobyrokratů jsou takřka nekonečné.

 

Základní platy se pohybují od 2 300 eur až po 16 000 eur měsíčně. Pokud jste kvůli práci pro Evropskou komisi opustili svou vlast (což je většina zaměstnanců), dostanete k platu příspěvek 16 procent základního platu. Můžete ale dostávat i příspěvek na domácnost, na vyživované dítě, na vzdělání, dokonce i na mateřskou školku. A pozor! Věk pro odchod do důchodu je běžně 63 let. Ovšem všechny členské země jsou tlačeny k tomu, aby jejich obyvatelé chodili do penze třeba až v 73 letech či ještě vyšším věku. Chudáci zaměstnanci Evropské komise se ale zřejmě nadřou tak, že mají nárok na důchod dříve. A opět pozor! Důchod je ve výši 70 procent konečného základního platu (u Česku je průměrný důchod kolem 40 procent platu) a za každý rok práce pro EK k tomu dalších 1,9 procenta. Jste-li evropským úředníkem, nepodléhá váš plat vnitrostátní dani z příjmu. Platy vyplácené komisí přímo podléhají dani EU, jejíž sazba činí 8 až 45 zdanitelné částky platu. Všichni úředníci mají také nárok na 24 pracovních dnů za rok.

 

 

Takže Evropská komise má skutečně možností k šetření nepřeberně. Nedělá však nic zásadního, aby to udělala. Jen nesmyslně utrácí.