Václav Klaus a jeho tradiční mimika ala studený psí čumák

Václav Klaus a jeho tradiční mimika ala studený psí čumák Zdroj: Adam Kolář

Václav Klaus: Nic než národ

Bruselobijce a příležitostného nácka Ladislava Bátoru prý ministrovi školství doporučil za náměstka prezident Václav Klaus. I kdyby ne, ukazuje to Klausovu intelektuální bídu.

Narcistní prezident, jenž jako by názorové podlézání všech okolo ke stáru povýšil na sexuální úchylku, se s Bátorou dobře zná; vždy rád pronese pár moudrých slov na mítincích Akce D.O.S.T., jíž někdejší volební kandidát náckovské bandy jménem Národní strana předsedá. Ostatně oba vedle sebe uvidíte i na fotkách na webových stránkách téhle protibruselské party, jejímž kreativním vrcholem jsou hesla jako „Proti diktátu Bruselu“.

 

Je smutné vidět, jaký intelektuální potenciál kolem sebe Klaus v posledních letech shromáždil: odpadlíky od nácků, uplakané vlastence typu Jany Bobošíkové či Petra Macha a agresivní demagogy jako Ladislav Jakl. Hodí se v podstatě kdokoli, koho sužuje nějaká dospělá frustrace, případně méně šťastné dětství. Člověk aby se pomalu modlil za každé nové ráno, kdy z hradu nepřijde nějaká opravdu zlá zpráva, jíž nebudeme chtít slyšet.

 

 

Čekám jen, kdy se mezi velké patrioty vrátí i doktor Sládek, jestli si ho ještě pamatujete: i on míval zajímavé vlastenecké charisma a ještě vlastenečtější následovníky. Šedivé vlasy a vrásky kolem očí mu teď navíc dodávají až profesorskou vážnost. A když dají hlavy dohromady dva profesoři…

 

Podivnou neformální vlasteneckou platformu spojuje výsostně pozitivní program: nenávist ke všemu od Bruselu přes blob Jana Kaplického až po globální oteplování. Jedinou pozitivní emocí je láska ke Klausovi. Stoupence sice nespojuje oficiální sekta, kde by se třeba doma vzájemně křtili nebo jen kamarádili ve vaně, když však potřebují intelektuální výpomoc, rádi si pomohou; poslechněte si je a zjistíte, že by se vzájemně měli zažalovat za největší intelektuální loupež.

 

 

A nejen plamennými slovy: například Bátora býval členem republikového výboru Machových Svobodných, které volí jen Mach; taky kandidoval za Suverenitu Jany Bobošíkové, jíž nevolí ani Mach. Ten zas býval něčím jako Klausovým nevlastním synem, než si začal kolem třicítky připadat dospělý. Kromě něčeho divného v očích tyto lidi poznáte i podle toho, že úplně nejradši mluví na náměstí před Pražským hradem, podobně jako Barack Obama. Jen se při tom obvykle méně usmívají.