Martin Engel

Martin Engel Zdroj: Václav Teichmann

Martin Engel: Se mnou přichází zákon

Vinohradská nemocnice odmítá vzít automaticky zpět lékařské odborářské předáky Martina Engela a Miloše Volemana, kteří dali výpověď. Ti teď chtějí odcházet znovu. Anebo možná ne. Konečně je to legrace.

 

Předáci LOK, jejichž boj za reformu platů bez reformy sytému se z patetického dramatu proměnil ve špatný komiks bez konce, nejdřív vybídli své kolegy, aby se nevraceli do nemocnic, pokud Vinohradská nemocnice nevezme zpět Engela, případně i Volemana; načež v neděli sami sebe trochu dementovali, když Engela jako hodili přes palubu – snad v zájmu nás, potenciálních pacientů. Ale pro jistotu jen trochu.

 

 

LOK svádí jednání Vinohradské nemocnice na pomstu pražské ODS, jejíž baštou nepochybně je. Hmm: vůbec bych se nedivil, kdyby se strana oběma doktorům mstila; poslední měsíce nepatřili právě mezi nejlepší kamarády, nemohli se mezi sebou dopočítat zhruba dvou miliard. Navíc jakmile se začne pravdou ohánět šéf pražské ODS Boris Šťastný, v civilu též lékař, můžete se vsadit, že někde hodně blízko tlí hromada lží.

 

Na druhou stranu oba lékaře nechápu. Založili a několik měsíců se profesionálně angažují v pojízdném cirkuse zvaném Děkujeme, odcházíme, jehož vrcholným klaunským číslem je odchod lékařů z nemocnic. Když jim to teď šéf Vinohradské nemocnice konečně umožní - a navíc přesně podle zákona…. Tak zase chtějí zpátky! Sakra: takhle rafinované není ani několikanásobné proskočení pudla hořícím kruhem.

 

 

Engela s Volemanem jsem minulý týden viděl i v pořadu Máte slovo na ČT - veřejnoprávním „Kotli“, kde nemívá slovo nikdo. Musím uznat, že se jejich dramatický oblouk s dějem ohýbá stejně jako u desperátů ve špagetovém westernu: kdyby mohli, postřílejí okamžitě všechny své oponenty. Včetně nebohé moderátorky s berlemi, jež se sama nestačila divit, jaké peklo rozpoutala.

 

A zvlášť Engelův tlustý „Hardy“ Voleman. Ten se převtělil v nesmiřitelného kádrováka rozhodujícího o způsobilosti všech ostatních mluvit, pracovat či jen žít; sotva si někdo dovolí oponovat mu, nazve jej demagogem s hausnumery. Byl to takový masakr, že jsem doufal, že na obrazovku vstoupí režisér pořadu a oběma lékařům řekne: „Pánové, uklidněte se! Je to jen televize! Za chvíli je po všem.“

 

 

Engel s Volemanem jako by si uzurpovali zákon: rozhodují za ministry i ředitele nemocnic, přepisují oficiální statistiky. Co kdyby si konečně uzurpovali i špetku odvahy? Navíc teď, když mají všechny peníze; když dáte výpověď, odcházíte. Co si tedy zkusit hledat práci jako my ostatní v soukromém sektoru? Ostatně z několika nemocnic prý někteří lékaři odcházejí doopravdy….