Lekari

Lekari Zdroj: Red Cross

Zjištění Reflexu – další tahanice o lékařské výpovědi jsou zcela zbytečné, šéf odborů už ví, kam má namířeno

O sebe se postará přece až nakonec.

Nové kolo lékařských bouří ohledně jejich stažení/nestažení výpovědí kvůli tomu, že ředitel Královské nemocnice Vinohrady už nehodlá vzít zpět odborářského rentgenologa Engela, nemají smysl. V aktuálním vydání Reflexu se Engel ohledně své budoucnosti vyjádřil zcela jasně a jeho slova prakticky neumožňují dvojího výkladu.

 

Na otázku naší redaktorky Magdaleny Sodomkové, zda si hledá práci v zahraničí, odpověděl:

„Já jsem řekl, že svůj problém neřeším, že řeším případ čtyř tisíc lidí a zajištění péče pro české občany. Já se o sebe postarám až nakonec... Odejdu z toho systému. Nikdy jsem nemluvil o zahraničí. Jistě chápete, že nejsem persona grata. Já na úřadu práce neskončím, za dvě stě korun na hodinu můžu dělat cokoliv. To fakt není problém.“

 

 

Výzvy Lékařského odborového klubu, aby lékaři nestahovali své výpovědi, než se Engel bude moci vrátit, jsou tedy zcela zbytečné. Stejně tak zbytečné jsou urážky ředitele vinohradské nemocnice z úst šéfa lékařské komory Kubka, Martin Engel se prostě rozhodl „odejít ze systému“ a živit se kdekoliv a jakkoliv. A z tohoto pohledu lze považovat za úplně nejzbytečnější sebemrskačství ministra zdravotnictví, který prohlásil, že kdyby byl na místě ředitele nemocnice, Engela by zpět vzal.

 

Na dané téma nám do redakce poslal otevřený dopis Martinu Engelovi pan Tomáš Pokluda:

Vážený pane doktore,

podle informací z médií jste neuspěl s pokusem vrátit se na své pracovní místo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, jelikož toto již bylo obsazeno. Nyní prý spoléháte na doložku solidarity, kdy se na svá pracovní místa nevrátí ani Vaši kolegové, dokud se tam nebudete moci vrátit ani Vy. V poskytnutých rozhovorech jste přitom vždy opakovaně uváděl, že Vám o Vaše pracovní místo nejde, a že opravdu nemáte problém sehnat si nějakou stejně placenou pozici jinde (naposledy aktuální vydání časopisu Reflex ze dne 17. února, str. 34).

 

Jako předseda Lékařského odborového klubu nesete hlavní odpovědnost za protestní akci Děkujeme, odcházíme, v jejímž rámci jste Vy a dalších asi 3 800 nemocničních lékařů podali výpověď.

 

 

Podle mého názoru byste proto měl být až tím úplně posledním, kdo by se měl pokusit po dohodě se svým zaměstnavatelem svou výpověď stáhnout, pokud byste si již spíše rovnou neměl hledat zaměstnání jinde. Domnívám se, že byste měl unést tíži své současné situace a i kvůli zamezení dalšího vyhrocení již tak napjaté situace v českých nemocnicích na doložku solidarity nespoléhat. Jiný přístup by mohl být vnímán jako zbabělý.

Zůstávám s pozdravem,

Tomáš Pokluda

P.S.: Píši Vám přesto, že nyní riskuji, že se stanu terčem nevybíravého napadání Vašich kolegů. Ano, s tím musím počítat.