Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Tomáš Tesař

Zvláštní problém premiéra Nečase: Některým vadí, že nemá ochranku

Je to hodně zajímavý a neočekávaný pohled. Potkáte u sídla Poslanecké sněmovny na pražské Malé Straně premiéra Petra Nečase a on jde sám. Nemá v zádech ochranku. To, co šéf ODS kdysi v této souvislosti slíbil, také splnil. Je to jev na české politické scéně krajně neobvyklý (ochranku neměl moc v lásce ani Mirek Topolánek). Jenže chybějící bodyguardi a nehoukající majáčky na střeše auta u předsedy vlády někdy vyvolávají problémy.

Petr Nečas už totiž několikrát dorazil na různé akce pozdě. „Stál jsem v dopravní zácpě,“ říkal pak omluvně. To je pro někoho velmi sympatické, že premiér občas „trpí“ jako obyčejný občan. Několik významných podnikatelů to ale nechápe. „Proč by, probůh, neměl jeden z nejvytíženějších lidí v zemi používat na autě majáček? Vždyť toho pak stihne víc a on přece není příkladem papaláše.“ I to říkají někdy lidé, když má Nečas zpoždění.

 

 

Složitější situace ale nastává například v Bruselu (tam ostatně vždy a ve všem…). Například na summitu nejvyšších představitelů Evropské unie. Všichni mašírují s ohromnou ochrankou, jen Nečas je „opuštěný“. A bruselské bezpečnostní síly mají z tohoto českého „fenoménu“ skutečně vítr.

 

„Pro summity platí ta nejpřísnější bezpečnostní opatření. Netýkají se jen možného napadení, teroristického útoku či, nedej bože, pokusu o atentát. Jsou zde takové věci, jak si počínat v případě požáru nebo nenadálé situace v budově, kde se vrcholné schůzky pořádají,“ říkají bezpečnostní agenti v Bruselu. Informace, jak si v době summitu v možných extrémních situacích počínat, předávají právě ochrance. Protože český premiér ji nemá, dodávají informace takzvanému „bezpečákovi“, který slouží u našich misí v Bruselu. V každém případě je to velmi zvláštní situace. Ani jedna strana bezpečnostních složek z ní šťastná není.

 

 

Petr Nečas to ale zjevně nehodlá měnit – prostě nemá policejní ochranku jako instituci rád. Byla by to nádherná fotka, kdyby někdy v Bruselu místo chybějících českých bodyguardů na summitu museli našemu premiérovi pomáhat třeba Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová…