Václav Klaus chválí Pavla Béma

Václav Klaus chválí Pavla Béma Zdroj: ČTK

ODS se plete. Její současné podrazy budou příště potrestány

Potkal jsem ve středu jednoho politika z pražské ODS. Chvilku jsme se bavili o situaci po komunálních volbách i o možné koalici občanských a sociálních demokratů v hlavním městě. Na moji námitku, že právě tohle pravicoví voliči v Praze nechtěli, odpověděl: „Nám je to úplně jedno. Lidi za pár let zapomenou a znovu nás zvolí.“ Myslím si, že tentokráte se mýlí. ODS totiž už příliš dlouho natahuje lidi na skřipec a ti mají toho dost.

Snaha ODS být za každou cenu u moci ve většině velkých měst Česka povede v příštích parlamentních volbách jen k jejímu dalšímu oslabení. Modří ptáci si tím pouze snižují koaliční potenciál pro možnou další vládu například s TOP 09. Bude to vyvolávat napětí v Nečasově vládě (už se stalo kvůli jednání o vládnutí v Brně či Praze) a nahrává to velmi silně ČSSD. Ta bude sice na komunální úrovni na mnoha místech u moci, ale na celostátní bude tepat do ODS. Nic výhodnějšího pro socialisty nemůže existovat.

 

Místo posilování spolupráce ODS a TOP 09 na všech úrovních se pravice drolí a sebevražedně přepouští levici pole působnosti. A to především kvůli snaze regionálních bossů ODS udržet se u koryta.

 

Klasickým příkladem jak v politice kašlat na názory lidí, kteří by mohli pravici podporovat, pak předvedl ve čtvrtek prezident Václav Klaus. Setkal se s pražským primátorem Pavlem Bémem, „pohladil“ ho (asi za Opencard a trvalé dopravní zácpy) a prohlásil, že koalice ODS s ČSSD jsou přece normální. To platí pouze tehdy, pokud nebyla jiná možnost na vytvoření pravicových či k politickému středu mířících seskupení. Jenže to na mnoha místech byla. To by ale přišel někdo o finančně výhodné sezení v nějaké dozorčí radě.

 

 

Nebuďme ale naivní, politika je skutečně především bojem o moc, ideály a ideje jsou vždy v pozadí (v popředí pouze před volbami). Jenže v případě ODS (a také ČSSD) je mocenská hra vždy spojená s hrou o výhodné posty. Takzvané protestní strany toho využily na mnoha místech republiky a v říjnových komunálních volbách zabodovaly.


To samé se ODS, pokud bude pokračovat ve svých podrazech na voliče, stane také v příštích parlamentních volbách. Nebude mít žádnou šanci vyhrát a porazit ČSSD. Jak se ale zdá, některým občanským demokratům je to úplně jedno, oni se potřebují pouze nasytit u válu s veřejnými a státními penězi.