archiv

archiv Zdroj: archiv

WikiLeaks: Americká armáda má na krku největší únik dat v historii

Devadesát tisíc přísně tajných armádních dokumentů se dnes objevilo na několika zpravodajských portálech, mimo jiné na Guardianu nebo NYTimes. Dokumenty mapují americké operace v Afghánistánu během posledních šesti let. Vyplývá z nich množství poměrně znepokojivých informací – od faktu, že americká bezpilotní letadla nad Afghánistánem mají problémy, až po důkazy o zbytečných smrtích stovek civilistů i samotných amerických vojáků.

 

 

Dokumenty, které ukazují válku v Afghánistánu v daleko znepokojivějším světle, než jak ji vykresluje oficiální propaganda prezidenta Obamy, se na web dostaly prostřednictvím stránky WikiLeaks.org, jež se už několik let specializuje na zveřejňování uniklých tajných vládních, armádních či korporátních dokumentů. Wikileaks.org a jeden z jejích zakladatelů, Julian Assagne, vešli v obecnou známost začátkem letošního roku, kdy WikiLeaks (podle všeho ze stejného zdroje jako nynější armádní dokumenty) získala a zároveň zveřejnila americké vojenské video, zachycující americké piloty bombardující v iráckém Garani civilisty.

 

Zdrojem obou úniků je podle americké vlády dvaadvacetiletý americký vojenský analytik Bradley Manning. Ten byl před několika měsíci zatčen a 5. července obžalován z ukradení několika desítek tisíc tajných dokumentů a jejich poskytnutí třetím osobám.