Ferenc Gyurcsány

Ferenc Gyurcsány Zdroj: SITA

Lhali jsme, abychom vyhráli volby. A nebudeme diskutovat

Maďaři jsou zase v problémech. Nová vláda odmítla další úspory, inspekce MMF a EU předčasně ukončila svůj pobyt v zemi, a Maďarsko tak možná nedosáhne na další půjčku, o kterou stálo.

 

Pamatujete? Po vyhraných volbách roku 2006 vyvedl své socialisty z iluzí tehdejší maďarský premiér Ferenc Gyurcsány slovy: „Lhali jsme ve dne i v noci, abychom vyhráli volby.“ Ukázalo se totiž, že veřejné finance jsou na tom mnohem hůř a není kde brát. Následovaly pokusy o úspory a záchrana od Mezinárodního měnového fondu (MMF), neboť zemi vážně hrozil bankrot.

 

Sotva tato hrozba trochu pominula, rétorika se dramaticky změnila. Nový ministr hospodářství György Matolcsy teď prohlásil v televizi, že další úsporná opatření jsou mimo diskusi. „Přišli jsme o růst, stovky tisíc pracovních míst a konkurenceschopnost, protože Gyurcsányova vláda poslední čtyři roky nezvládla řízení země a snažila se to vyřešit úsporami,“ kritizoval pravicový ministr předchozí, levicovou vládu. „Maďarsko zažívá úsporné programy posledních pět let a my bychom se rádi vypořádali s nešťastnými důsledky těchto kroků,“ řekl také Matolcsy.

 

Pád měny

Nový postoj nové maďarské vlády rozhněval Mezinárodní měnový fond, jenž předčasně ukončil inspekci, která v zemi kontrolovala dostatečnost úspor, a jenž tak Maďarsku neumožní ze záchranné půjčky vyčerpat zbývajících 5,5 miliardy eur.

 

Forint v reakci na události rychle oslabil, což znovu rozpoutalo debaty o bankrotu. Maďarsko má totiž často dluhy v eurech a pád domácí měny tyto dluhy prodražuje. „Bez další zahraniční pomoci se Maďarsku sotva podaří udržet situaci pod kontrolou,“ tvrdí německá Commerzbank a dodává, že maďarská politika vede zemi na cestu k bankrotu.

 

Zase volby

Není to tak úplně přesné. Politici totiž vedou zemi především k podzimním komunálním volbám. A zatímco socialisté před volbami lhali, FiDeSz před volbami nediskutuje o škrtech. Naopak – velmi nahlas plánuje zavést novou bankovní daň, která má podle médií zdanit bankovní instituce až šestinásobně v porovnání se současností.

 

Maďaři měli podle záchranného programu z roku 2008 dostat deficit rozpočtu pod tři procenta už za rok, nová vláda ale plánuje čtyři procenta. Paradoxní je, že i s horším výsledkem na tom Maďarsko bude skoro nejlépe v Evropě.