Jánošík - Fico

Jánošík - Fico Zdroj: Reflex.cz

Slovenský komplex méněcennosti

Kníže Svatopluk opravdu nebyl ani král, ani Slovák. Přesto ho Fico tímto titulem bez váhání ověnčil. Co udělají Slováci s poznáním, kdo vlastně byl Juraj Jánošík?

 

Potřeba mít slavné předky patří k raným fázím národního obrození a Češi tímto obdobím prošli v devatenáctém století, kdy se falšoval Královédvorský rukopis. Slováci dosud národním obrozením neprošli, a proto se slovenský sociálnědemokratický premiér Fico rozhodl, že si slavné předky Slováků prostě vymyslí.

 

A tak z velkomoravského knížete Svatopluka udělali slovenského krále a odlili ho z bronzu do výšky osmi metrů. Socha stojí na Bratislavském hradě a bude památníkem slovenského národního komplexu méněcennosti na věky věků. Přitom Svatopluk byl nanejvýše společným vladařem předků Čechů, Moravanů i Slováků, neboť tyto národy se vyvinuly mnohem později, než Svatopluk panoval. Bez ohledu na to si ho Fico přisvojil a vyhlásil ho zakladatelem národa.

 

Proto nyní s napětím očekávám, jak slovenská vláda zareaguje na další nové odhalení slovenské historie, a to na objev, že Juraj Jánošík byl maďarský žid.