Čarodějnice dojí sekyru

Čarodějnice dojí sekyru Zdroj: Dr. Jahannes Geiler von Keisersperg

Jak zkoušel Lidový dům podojit sekeru

Je to takové čínské přísloví: Než se vydáš zlepšovat svět, projdi si třikrát vlastní dům. ČSSD nám přes rok vykládala, jak pozvedne naši zemi z krize a najednou se zdá, že se sama dostane do finančních potíží. Vlastně se to nezdá, už tam je. Abychom byli upřímní, to není jen nějaká levicová nemoc. Pravicová politická nebožka ODA by o dluzích, které dokáží stáhnout politickou stranu ke dnu, mohla vyprávět.

 

Ale je to marné. ČSSD připomínala poslední rok nejen rozjetý buldozer, ale také letadlo řízené ve stylu Mohameda Atty – chvíli poletíme, přistání trénovat netřeba a až bude po všem, potkáme se v ráji.

 

Jenže socialisté byli zrazeni, zradili výzkumníci veřejných i tajných mínění, zradili voliči, obzvláště podle zradili i pravicoví novináři, kteří z nějakého důvodu psali pravicově. Procent bylo málo, takže i státní příspěvek bude malý. Pikantní na tom je, že i kdyby strana dosáhla historického úspěchu, peníze by zřejmě na úhradu enormních nákladů nestačily. Ono přece jen není zadarmo pokrýt republiku oranžovým papírem tak, že to museli vidět i astronauti na mezinárodní kosmické stanici a pokládat ten jev za stepní požár.


Vnucuje se podezření, jestli přesvědčení o tom, že „zdroje tu jsou“, nebyly neseny ještě nějakými jinými nadějemi, totiž že nemělo jít jen o zdroje za voličské hlasy. Abychom si rozuměli, vůbec nejde o to, že by snad stranám něco bokem káplo z toho, že se dostanou k moci, to ne, to přece politici ze zásady nedělají. Možná jen Paroubek ve stylu Rudolfa II. očekával, že jeho alchymisté vyrobí zlato ze švestek.

 

Jak se kdysi vědecky zjistilo objektivní metodou útrpného práva, čarodějnice dokázaly podojit i sekeru. Sekeru, jakou by do téhle země zaťal Lidový dům by zřejmě nepodojil už nikdo, tolik čarodějnic k dispozici v moderní společnosti přece jen není.

 

Vnucuje se otázka, jak by lidé, kteří se takto starají o svůj dům, řídili stát. Že z cizího krev neteče, to víme, ale když už neteče krev ani z vlastního, je to na pováženou. Stejně jako doufali ohledně státní ekonomiky v příchod hospodářského růstu, doufali zde ve volební zázrak. Teď vypouští Jaroslav Tvrdík z úst útěšná moudra jako: „Máme ještě nějaký historický majetek.“ To už známe. České aerolinie, kterým tak úspěšně šéfoval, se teď taky zachraňují prodejem historického majetku, když už ten nehistorický moc není.

 

Bohuslav Sobotka teď říká: „Budeme muset snížit provozní výdaje a šetřit úplně všude.“

To je hrozné, slyšet takovou pravicovou kalouskovskou propagandu ve vlastním baráku. Čeho se to Paroubek musel dočkat.