Rusko dnes volí prezidenta

Rusko dnes volí prezidenta Zdroj: Reuters

Rusko znovu zvolilo Putina, prezident dostal rekordní počet hlasů. Volby jsme sledovali online

Rusové v neděli už celkem počtvrté zvolili prezidentem Vladimira Putina, terý získal přes 76 procent hlasů. Volby provázely podvody ve volebních místnostech, členové komisí vhazovali do uren lístky navíc. Putin získal rekordní počet hlas, skutečný opoziční lídr Navalnyj byl předem z kandidatury vyloučen.

Průběh voleb i dílčí výsledky jsme sledovali v přímém přenosu.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 10:50

Putin usiluje o čtvrtý prezidentský mandát

Více než 107 milionů Rusů dnes může hlasovat a vybrat na dalších šest let hlavu státu. Funkci znovu obhajuje Vladimír Putin, který již úřad prezidenta zastával třikrát. Nejprve vládl dvě čtyřletá funkční období mezi lety 2000 a 2008. Potom si na čtyři roky prohodil funkce s premiérem Medvěděvem, který se stal prezidentem a Putin vedl vládu jako premiér. Důvodem výměny byl fakt, že ruská ústava umožňuje každému kandidátovi zastávat úřad prezidenta jen dvakrát. V mezičase byla změněna ústava, prezidentské funkční období se prodloužilo na šest let a znovu se začal počítat limit dvou funkčních období pro jednoho kandidáta, což umožnilo Putinovi znovu kandidovat v roce 2012, kdy se stal potřetí prezidentem. Pokud Putin dnes vyhraje, jsou to teoreticky jeho podlední prezidentské volby. I když samozřejmě musíme počítat s možnou další změnou ústavy.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 10:57

Osm uchazečů

O prezidentskou funkci se dnes uchází 7 mužů a jedna žena. Úřadujícího prezidenta Vladimíra Putina doplňují ředitel Leninského státního statku, nominovaný Komunistickou stranou Ruska Pavel Grudinin, liberální televizní moderátorka Xénie Sobčaková (kandidátka strany Občanská iniciativa), nacionalista Sergej Baburin (předseda strany Ruský všenárodní svaz) předseda ústředního výboru mimoparlamentní strany Komunisté Ruska Maxim Surajkin, předseda Strany růstu a podnikatelský "ombudsmann" ruského prezidenta Boris Titov, šéf liberální strany Jabloko Grigorij Javlinský a konečně lídr Liberálně demokratické strany Ruska Vladimír Žirinovský. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 11:13

Volby v jednácti časových pásmech

Dnešní hlasování probíhá v největší zemi světa a tomu odpovídá složitost jejich přípravy. Rusové volí v jedenácti časových pásmech. Obecně platí, že v každé části Ruské federace občané mohou volit od osmi hodin ráno do osmi hodin večer.

Na dálněvýchodní Kamčatce se proto začalo volit včera ve 21 hodin středoevropského času a volby tam skončí už v devět hodin ráno našeho času. Naopak jako poslední budou volit ruští občané v Kalningradské oblasti, exklávě Ruska vklíněné mezi Poslko a Litvu. Tam byla první možnost hlasovat v sedm hodin našeho času a celé dnešní ruské volby tam skončí v 19 hodin středoevropského času.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 11:22

Putin jasným favoritem

Teoreticky by se za tři týdny - 8. dubna - mělo konat druhé kolo prezidentské volby. To ale nikdo nečeká, protože průzkumy dávají obhájci funkce Vladimíru Putinovi výrazně přes 60 %. Mimochodem druhé kolo prezidentské volby se zatím v Rusku konalo jen jednou. V roce 1996 si ho na tehdejším obhájci funkce Borisi Jelcinovi vynutil lídr komunistů Genadij Zjuganov. Zároveň ale platí, že každý prezident, který svou funkci ve volbách obhajoval, byl pohodlně zvolen znovu (Jelcin ve zmíněném roce 1996 a Putin 2004). 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 11:24

Volby skončily v prvním časovém pásmu

Právě se dohlasovalo na Kamčatce a v celém regionu, který se řídí kamčatským časem.

Po celém území Ruska se dnes volí ve více než 97 tisících volebních místností. V zahraničí bylo otevřeno dalších 401 okrsků ve 135. Sedm volebních místností je například v Kazachstánu v centru ruského kosmického progromu Bajkonur.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 11:38

Vysoká účast na východě země

V nejvýchodnějších oblastech Ruska zatím účast láme historické rekordy. Například v regionech Sachalin a Kolyma přišlo více voličů než v roce 2012, kdy byla volební účast v této oblasti zatím historicky nejvyšší.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 11:49

Putin si už dal hlas

Již ráno odvolil stávající ruský prezident Vladimír Putin. Svůj hlas odevzdal v moskevské volební místnosti číslo 2151, která se nachází v Ruské akademii vět na Kosyginově ulici. Přihlížejícím novinářům odpověděl na otázku, jaký výsledek bude považovat za úspěch. Řekl, že to bude jakýkoli procentní zisk, který mu umožní vykonávat prezidentské pravomoci. Zbytek volebního dne prý stráví několika poradami se svými spolupracovníky.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 11:59

Ukrajina zakázala ruské volby na svém území

V osm hodin ráno se otevřely také volební místnosti na ruských zastupitelských úřadech na Ukrajině. Na ambasádě v Kyjevě a konzulátech ve Lvově, Oděse a Charkově ale zatím odvolili jen ruští diplomaté. Ukrajina se totiž rozhodla, že hlasování ruským občanům na svém území nedovolí. Podle vyhlášení ukrajinského ministra vnitra Avakova bude dnes na zastupitelské úřady dovolen vstup pouze diplomatům. Například ambasáda v Kyjevě je již od rána blokována policejními jednotkami, které příchozím kontrolují pasy a dovnitř pouští opravdu jen diplomaty. Ukrajinská vláda tímto opatřením zareagovala na ruskou výzvu, aby zajistila bezpečnost zastupitelských úřadů v den voleb, když různé ukrajinské nacionalistické organizace hrozily, že úřady budou násilně blokovat.

Rusko tento postup označilo za porušení mezinárodního práva a historicky první takovýto postup v mezinárodní diplomatické praxi. Chce se údajně také v této věci obrátit na Evropský soud pro lidská práva. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 12:06

Premiéra na Krymu


Bez problémů se volby konají na jediném území, které Kyjev považuje za ukrajinské. Tím je nyní Ruskem okupovaný Krym. Rusko dokonce změnou zákona upravilo volební den, aby se dnešní hlasování konalo v den čtvrtého výročí připojení Krymu a Sevastopolu k Rusku. Dnešní hlasování na sporném území samozřejmě není prvními ruskými prezidentskými volbami, protože se zde hlasovalo i v době, kdy území bylo pod kontrolou Ukrajiny. Poprvé se ale zde hlasuje přímo pod ruskou vládou. Voliči zde dnes také dostávají odznak s nápisem "S Ruskem na věčné časy."

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 12:57

Hlasovala francouzská hvězda

Svůj hlas odevzdal také francouzský herec s ruským občanstvím Gerard Depardieu. Hlasoval na ruské ambasádě v Paříži. Slavný herec obdržel ruské občanství od prezidenta Putina v roce 2013 za záslahy o ruskou kulturu.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 13:03

Odvolila třetina Rusů

Podle údajů ruské volební komise dosáhla účast ve 12 hodin moskevského času (10 hodin středoevropského) 34,72 % oprávněných voličů.
 Celková účast před šesti lety byla v prezidentských volbách 65,27 %. Zatím jsou údaje z větěiyn regionů vyšší než ve stejný čas v roce 2012.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 15:37

Žirinovský: nejdůležitější den v historii země

Odvolili také další kandidáti. V Moskvě svůj hlas odevzdal populista Vladimir Žirinovský. Podle něj je dnešek  nejdůležitějším dnem v historii země, "protože volby se konají ve velmi napjaté předválečné atmosféře." Hrozby proti Rusko prý pocházejí z Londýna, Washingtonu i Berlína. "Dnešní volby jsou výběrem hlavy ruského státu, nejvyššího vládce ruského světa, jehož hranice jsme ještě nevymezili," řekl také Žirinovský  a dodal: "Nikdy nenecháme nikoho začít novou válku. Jen Moskva zastaví všechny tyto válečníky z Londýna a dalších hlavních měst."

Komunistický kandidát Pavel Grudinin volil ve volební místnosti, která je součástí Leninského státního statku nedalkeo Moskvy, což je ve skutečnosti soukromá firma, jejímž je vlastníkem.

V hlavním městě volil také lídr strany Jabloko Grigorij Javlinský.

Podnikatelský kandidát Boris Titov volil v malé obci v Kranodarském kraji, která se jmenuje Abrau-Djurso.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 15:42

Polovina Rusů už byla u voleb

Volební účast už v celém Rusku dosáhla 51 %.  Pomohlo k tomu i již odevzdaných 45 tisíc hlasů ze zahraničí. Volí se také například v Sýrii, kde se ruští vojáci účastní tamní občanské války.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 15:54

K volbám ve 127 letech?

Ruská agentura TASS informovala, že v Kabardinsko-Balkarské republice odvolila i nejstarší občanska Ruska, které je podle zprávy 127 let...

18. března 2018 · 16:19

TASS je zplnomocněn prohlásit...

Podle agentury TASS je na zastupitelských úřadech v České republice i na Slovensku velmi vysoká účast. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 16:38

"Odkloněný" soupeř

Mezi kandidáty dnes chybí asi nejviditelnější kritik Putinova vládnutí - právník a politický aktivista Alexej Navalny. Tem nemůže kandidovat, protože byl odsouzen k podmínečnému trestu za údajnou zpronevěru a i podmínečné odsouzení znamená podle ruských zákonů nemožnost kandidovat na prezidenta. Případ, v němž byl odsouzen, je velmi pochybný, protože rozsudek v této kauze už jednou zrušil Evropský soud pro lidská práva, ale ruské soudy Navalného odsoudila i na podruhé. Navalny přsto podal návrh na svou kandidaturu, ale volební komise ji s odkazem na zákon odmítla. Navalny proto vyzval spoluobčany k bojkotu voleb.

Odhaduje se, že by Navalny v případě kandidatury na prezidenta mohl získat někde mezi 5 a 10 procenty hlasů. Navalny dosud pouze jednou kandidoval na starostu Moskvy a podle volební komise zídkal 10 % hlasů, což on ale neuznal a mluvil o volebním podvodu. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 17:19

Odvolilo šest z deseti Rusů

Dvě hodiny před uzavřením volebních místností v poledním časovém pásmu dosáhla volební účast 59,5 % hlasů, čímž se blíží pomalu údaji z roku 2012 (65 %).

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 17:39

Jsou volby férové?

Už při minulých volbách byly volební místnosti kontrolovány on-line kamerami, aby se předešlo obviněním z volebních podvodů. Tento systím funguje i nyní. Opozice ovšem poukazuje na různá pochybení při jejich využívání.

Zde se například můžete podívat na to, jak kamera byla během sčítání na nějakou dobu zakryta balonky:

https://vk.com/true_lentach?w=wall-125004421_1647602

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 18:20

Poslední časové pásmo

Právě skončilo hlaování v Moskvě a celé části evropského Ruska, která se řídí moskevským časem. Ještě hodinu se bude hlasovat v Kaliningradské oblasti, čímž se celý volební proces uzavře a postupně začnou být zveřejňovány výsledky.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 18:28

Způsob hlasování

Než se začnou sčítat hlasy také v Kaliningradské oblasti, připomeňme si způsob volby. Ruští voliči ve volební místnosti dostávají vždy jen jeden volební lístek, na němž jsouuvedena jména všech osmi kandidátů. Hlas volič označí tím, že udělá znamení do čvterečku u jména kandidáta, kterého chce podpořit.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 18:38

Nezdravá opoziční dieta

Když se voliči žádný kandidát nelíbí, může to vyřešit jako jeden Rus v Omsku, který volební lístek přímo ve volební kmístnosti snědl....

Server Sputnik o tom informoval a do titulku napsal: "Nezdravá opoziční dieta". 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 18:58

70 na 70

Prezident Putin si pro dnešek neoficiálně stanovil cíl získat 70 % přo volební účasti alepsoň 70 % voličů. Vydatně mu jako tradičně pomáhá autoritativní prezident Čečenska Ramzan Kadyrov, který už oznámil, že v "jeho" republice byla dílčí účast 81 %.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 19:00

Volby skončily

Právě se uzavřely u volební místnosti v Kaliningradské oblasti. Hlasování skončilo v celé zemi. Uvidíme, jak rychle půjde sčítání hlasů. Před šesti lety se prezident Putin vyhlásil vítězem už dvě hodiny po uzavření všech volebních místností.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 19:04

73,9 % pro Putina?

Podle prvního zveřejněného průzkumu u volebních místností získal Vladimír Putin 73,9 % hlasů a byl tedy zvolen již v prvním kole. Jde samozřejmě jen o odhad. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 19:11

První sečtené hlasy

Vzhledem k různým časovým pásmům již jsou některé hlasy sečteny. Podle prvních informací jsou známy výsledky z 21 % volebních místností. Ty potvrzují zhruba výsledky zveřejněného exit-pollu.

Vede Vladimír Putin s 71,97 % hlasů. Následuje kandidát komunistické strany Pavel Grudinin s 15,9 %, populista Vladinír Žirinovský s 6,96 % a liberální kandidátka Xénie Sobčaková s 1,39 %, další liberál Grigorij Javlinský si zatím připsal jen 0,77 %.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 19:24

Putin ještě narostl

Volební komise zveřejnila výsledek po sečtení 24 % okrsků. Vladimír Putin svůj náskok ještě zvýšil a připisuje si aktuálně 72,33 % hlasů, druhý komunista Grudinin lehce oslabil na 15,57 %. U něj je ale nutné připomenout, že komunsité jsou tradičně silní ve východních částech země, odkud pochází většina sečtených hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 19:30

Plán účasti zřejmě nesplněn

Zatímco Putinův cíl překonat hranici 70 % hlasů se zřejmě podle prvních výsledků podaří naplnit, horší to může být s volební účastí. Ta by se totiž podle exit-pollu měla pohybovat "jen" někde kolem 63,5 % oprávněných voličů.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 19:53

Kompletní exit-poll

Podle průzkumu Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění u volebních místností by měly být celkové výsledky následující:

Putin 73,9 %

Grudinin 11,2 %

Žirinovský 6,7 %

Sobčaková 2,5 %

Javlinský 1,6 %

Titov 1,1 %

Baburin 1,0 %

Surajkin 0,8 %

 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 20:02

Sečteno téměř 30 % okrsků

Volební komise zveřejnila výsledky po sečtení 29 % okrsků a przident Putin opět lehce posílil, ato na 72,9 %. Podle volební komise by mělo být vše sečteno kolem půlnoci našeho času.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 20:10

Dvojitá oslava

Příznivci Vladimíra Putina již oslavují v centru Moskvy. Tentokrát jim k tomu neslouží speciální setkání k volbám jako před šesti lety, ale velký koncert pořádaný nedaleko Ruského náměstí u příležitosti dnešního 4. výročí připojení Krymu k Rusku. Tiskový mluvčí prezidenta již připustil, že se Vladimír Putin na koncertu během večera sám objeví.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 20:19

Krym pro Putina


Výsledky Vladimíra Putina se zatím pohybují mezi 57 a 93 %. Nejlepší výsledky si stávající prezident připsal na Krymu a na Kavkaze, kde v několika republikách dokonce jeho zisk přesahuje 93 % hlasů (Kabardinsko-balkarsko a Dagestán). Také voliči na Krymu prezidentovi, za jehož vlády byl poloostrov znovu připojen k Rusku, připsali velmi dobrý výsledek, protože zde zatím získává přes 91 % hlasů.


Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 20:35

Kadyrov "zařídil" 93 %

Nakonec by nejlepší výsledek měl mít Vladimír Putin ale v Čečensku. Místní autoritativní prezident Ramzan Kadyrov už na mítinku v republikovém hlavním městě Grozném poděkoval spoluobčanům za to, že ukázali jednotu čečenského národa, když podle "posledních" údajů zvolili prezidenta Putina s 93 %.

S trochou sarkasmu by se dalo říct, že Čečensko se pomalu dmeokratizuje, protože před šesti lety tu Kadyrov pro Putina "zařídil" dokonce 99,76 % hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 20:44

Sečteno 40 %

Po sečtení výsledků ve 40 % volebních komisí dosáhl Vladimír Putin již na více než 74 %. Lze ovšem očekávat, že výsledek v závěru o něco sníží největší města. Před šesti lety například Vladimír Putin v hlavním městě nezískal ani nadpoloviční většinu hlasů ("jen" přes 46 %).

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 20:49

Plus 10 %

V obou regionech, kde už sčítání skončilo, na Čukotce a na Sachalinu, prezident Putin získal zhuba o 10 % hlasů více než před šesti lety. To by odpovídalo přibližně 73 % v celostátním měřítku, pokud by i na této úrovni platilo, že Putin posílil o 10 % oproti roku 2012.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 21:04

Putin se prohlásil vítězem

Prezident Putin vystupuje na koncertě na oslavu připojení Krymu s vítěznou řečí. Mluví o jednotě a práci, která Rsuko nyní čeká. Tisíce lidí s ním na závěr skandují "Rusko, Rusko".

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 21:29

Putin ve volebním štábu

Znovuzvolený prezident vystoupil s další vítěznou řečí, tentokrát ve svém volebním štábu.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 21:38

Tři čtvrtiny pro Putina

Volební výsledk prorazil dvě důležité hranice: je sečtena polovina hlasů a Vladimír Putin poprvé překonal hranici 75 % získaných hlasů. 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 21:47

Komunisté jsou spokojení

Předseda ruských komunistů Genadij Zjuganov je spokojený s výsledkem stranického kandidáta Pavla Grudinina. Ten sice neobhájil Zjuganovův výsledek z roku 2012, ale stranický šéf přesto hodnotí jako pozitivní, že ho komunisté do voleb vyslali. Nominace miliardáře jako komunistického kandidáta vyvolala v Rusku pochyby o vhodnosti tohoto výběru, ale výsledky podle komunistů pochyby vyvrátily. Podle Zjuganova by Grudinin byl vhodným kandidátem na premiéra.

Po sečtení 50 % okrsků volilo Grudinina 13,39 %, což by znamenalo historicky nejslabší zisk komunistického kandidáta na funkci prezidenta. V roce 2004 totiž získal Nikolaj Charitonov 13,8 %, ve všech ostatních volbách kandidoval za komunisty předseda Zjuganov a připsal si vždy větší podíl hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 22:02

Žironovský kritizuje průběh voleb


Kandidát na prezidenta a lídr nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimír Žironovský je s výsledky voleb naopak nespokojen. Skončil sice třetí, ale nevybočil ze série svých jednociferných výsledků. Průběžně drží 6,34 % hlasů, což je jen o něco málo více než před 6 lety, kdy mu 6,2 % hlasů vyneslo čtvrté místo v pořadí kandidátů.

Žirinovský v povolební řeči kritizoval průběh kampaně i voleb. V kampani podle něj neměli všichni kandidáti rovné podmínky a během hlaosvání docházelo podle něj k mnipulacím s volebními lístky.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 22:13

Kdo po Putinovi?

Výsledek dnešní volby je jasný. Vítězství Vladimíra Putina ovšem znamená, že podle stávající ruské ústavy již nebude moci za 6 let znovu kandidovat.  Putin proto už dnes večer musel odpovídat i na otázku, zda se do prezidentské funkce vrátí v roce 2030. Politik, kterému je nyní 65 let, na otázku odpověděl: !A mám tu sedět až do sta let? To ne."

I když ono by se to dalo řešit i jinak: například zvolením někoho jiného v roce 2024, který by krátce na to rezignoval....

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 22:51

Porušování volebních pravidel 

Liberální kandidátka Xénie Sobčaková podá návrh na anulování voleb ve dvaceti okrscích, kde jsou důkzy o volbníc podvodech. Kamery monitorující hlasování v řadě místností zachytily porušování volebního zákona, například členy volebních komisí, jak do ren vhazují další lístky.

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 22:55

Tři čtvrtiny sečteny

Po sečtení 75 % okrsků jsou výsledky následující:

Putin 75,91 %

Grudinin 12,59 %

Žironovský 6,08 %

Sobčaková 1,48 %

Javlinský 0,88 %

Titov 0,68 %

Surajkin 0,66 %

Bburin 0,64 %

 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
18. března 2018 · 23:07

Výprask pro liberální opozici

Velkou prohrou jsou letošní volby pro liberální opozici vůči Putinově vládě. Její úspěch se nečekal, ale přesto je reálný výsledek velkým zklamáním. Před šesti lety získal kandidát zz tohot sektoru politické scény Michal Prochorov ještě 8 % hlasů. LEtos si Xénie Sobčaková připsuje zatím jen 1,5 % a exit poll jí dává 2,5 %. Ani výsledek dalších dvou kandidátů tohoto proudu - Javlinského a Titova - ale zisk liberálů nepřiblíží ani k 5 %. hlasů.

Atmosféru v opozici potvzuje i dnešní debata mezi Sobčakovou a vyloučeným kandidátem Navalným, v níž se oba politici velmi tvrdě střetli. Navalny označil Sobčakovou za nástroj Vladimíra Putina a mluvil o tom, jak ho údajně Sobčaková v minulosti navštívila a řekla mu, že jí byla nabídnuta obrovská suma, pokud bude kandidovat. Sobčaková to označila za lži.

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2018 · 09:15

Téměř kompletní výsledky

Známé jsou již éměř kompletní výsledky hlasování, když je sečteno 99,8 % volebních okrsků:

Putin 76,67 %

Grudinin 11,76 %

Žirinovský 5,66 %

Sobčaková 1,67 %

Javlinský 1,04 %

Titov 0,76 %

Surajkin 0,68 %

Baburin 0,65 %

Celková volební účast 67,4 %.

Vladimír Putin tedy hlasce zvítězil, když dokátal zvýšit, jak svůj procentní zisk hlasů, tak volební účast. Z jeho cíle "70 na 70" nedokázal pouze zvýšit volební účast nad 70 %. Vyhrál ve všech částech Ruské federace a tentokrát dokonce dokázal všude překročit nadpoloviční většinu hlasů, což mu inule nevyšlo v Moskvě.

Petr Sokol
Petr Sokol
19. března 2018 · 09:49

Rekordy ve všech kategoriích

Putinův výsledek znamená nejvyšší procentní zisk v dějinách ruských prezidentských voleb. Podařilo se mu dokonce i překonat rekord v počtu hlasů, který vytvořil v roce 2008 Medvěděv, který si tehdy připsal 52 milionů hlasů. Putina letos volilo podle volební komise přes 56 milionů voličů, což mimo jiné znamená, že současný prezident překonal hranici nadpoloviční většiny mezi všemi zaspanými voliči.

Nejlepší regionální zisk si Putin tentokrát nepřipsal v diktátorské Čečně, ale také v kavkazském regionu, když přes 93 % hlasů získal v Kabardsko-Balkarské republice (93,49 %). Nejhůře si vedl v Jakutsku, ale i tam si připsal téměř dvě třetiny hlasů (64,38 %). Úspěchem jsou i zisky nad 70 procent v Moskvě (70,69 %, což je téměř o 25 procent více než minule) a Sankt Petěrburgu. V rodném městě si připsal 75,36 %.