Ivan Brezina

Ivan Brezina Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Proč v Pákistánu neunesli a neznásilnili Ivana Brezinu

Na text Ivana Breziny o tom, že je v Balúčistánu fakt bezpečno a nikdo se tam nemusí bát únosu, jsem původně nechtěl reagovat. Texty autorů Maxima a SERVERU parlamentnilisty.cz nekomentuji. Bouřlivá debata k tématu na facebooku mne ale přiměla také něco kváknout.

Ivan Brezina ve svém textu předvádí tupost zaznamenáníhodné úrovně. Základním argumentem k tvrzení, že Pákistán a Balúčistán zvlášť oplývají pohostinností a bezpečností, je mu skutečnost, že ho tam neznásilnili a neunesli. Proč ho neznásilnili? To pochopí, když se podívá do zrcadla. Neunesli ho proto, že i Balúčové pochopili, že za Brezinu by jim nikdo nic nedal. Naštěstí jsou dost necivilizovaní, jinak by mohli přijít nato, že řada občanů by jim možná pár korun dala za to, kdyby si tam Brezinu nechali. Mohl by tam vydávat Maxima v arabštině. Nestalo se naštěstí, a tak se můžeme z Ivanovy hodnotné literární a publicistické tvorby v Maximu těšit i nadále.

 

Jeho styl je obdivuhodně svazácký: "Reflex nekupuju a nepolemizuju s ním. Někdy ale člověk musí své zásady porušit. To když novinářská zhovadilost a míra nesmyslů přesáhne hranice, za kterými už nejen že ohrožuje zdravý rozum, ale přímo veřejně škodí. Polemikou s Reflexem se teď bohužel snižuju na úroveň pouhých primárních reflexů a k Doležalově bulvární hlouposti zbytečně přitahuju pozornost. Mlčení by ale bylo spoluvinou."

 

Když se vyzvrací, začne statisticky dokazovat, že je mnohem nebezpečnější jezdit autem než jezdit do Balúčistánu. Tam je prý únosů málo. Metodicky postupuje velmi čistě: "Únos dvou Švýcarů v červnu 2011 nemůžeme počítat, protože k němu nedošlo na hlavní trase, ale asi o dvě stě kilometrů západněji." To, že nám v Pákistánu zabili velvyslance, taktně opomíjí. A celkové vyznění je - kromě toho, že Reflex je na rozdíl od Maxima bulvár - že úplně nejlepší pro dvojici českých děvčat je jet do Balúčistánu autobusem. Závěrem dokazuje, že v Egyptě je mnohem nebezpečněji.

 

Já ve svém článku píšu - a znovu opakuji, a prosím všechny zvláště sluníčkový multikulti holky z neziskovek, aby si to zapamatovaly - že pro ženy je nebezpečno nejen ve všech muslimských zemích, ale také v Indii a samozřejmě subsaharské Africe. Ono je vcelku jedno, jestli je unese, znásilní či zabije muslim, hinduista, nebo animista. Stejná situace panuje v řadě zemí jižní Ameriky.

 

Obecně lze konstatovat, že náš koncept bezpečnosti občana a lidských práv končí tam, kde jsou hranice euroatlantické civilizace. Osamělé holky na cestách nesou větší rizika než muži všude, ale pokud chtějí zažívat dobrodružství, ať jedou na Aljašku nebo Nový Zéland. Do takzvaně rozvojových zemí by ženy bez mužského doprovodu vůbec neměly jezdit (mimo organizovanou turistiku). A bez maximální míry opatrnosti a zajištění bezpečnosti (například nejezdit tamní hromadnou dopravou, ale najatým autem z firmy provozované Evropany) ani s chlapem. On jeden manžel na dvacet z nadrženosti pomatených Indů opravdu nestačí.