Nové Události

Nové Události Zdroj: ceskatelevize.cz

Nové Události: Tak tohle má být ono?

Po týdnech příprav a hodinách zkoušení se včera představily nové Události. Na opravdové recenze je brzy, ale první dojmy z první relace nás rozhodně nepřesvědčily. Stály nové Události za to?

Pojďme rovnou k věci - za to čekání rozhodně ne. Nové Události překvapily především mírou toho, co nenaplnily. Stačí se podívat na seznam prvních čtyř reportáží: „Novela o veřejných zakázkách“, „Hodina Země“, „Volební kampaně startují“ a „Studená válka Západu a Východu pokračuje, jiné ale startují“. To jsou názvy reportáží tak, jak je najdete označené na webu České televize, ale pokud jste nedělní Události neviděli, můžete si být jisti, že to byla asi stejně strhující podívaná, jak slibují výše uvedené titulky. (Jinými slovy, kdo se nechal uspat včas, vyhnul se smrti nudou.)

 

Žádná z prvních reportáží mimochodem není aktuální a denní. (Až na nesmyslnou zprávu o Hodině Země, kdy měly zhasnout památky, ale zpráva je o tom, že vlastně nezhasly, což bylo celé na hraně sebeparodie.) Snad se dá pochopit, že je neděle, kdy se toho neděje mnoho, ale na druhou stranu nikdo nenutil vedení redakce zpravodajství, aby začalo s Událostmi v nového hávu právě tenhle, z hlediska zpravodajského nezajímavý den. Anebo to byl možná plán - začít v klidu, mimo shon běžného provozu, ale pak někdo odpovědný musel počítat s tím, že právě tahle relace bude sledovaná více než běžné nedělní zprávy.

 

Takže špatné načasování a velmi špatný výběr zpráv. Mimochodem, v první zprávě celé relace se ukázalo, že ani dlouhé nácviky neodstranily zcela zásadní a zjevné problémy. To, co mělo zprávy dynamizovat, je jen rozbíjí. Co vidíme: Marcela Augustová se ptá na cosi kolegy, který stojí na pražském nábřeží, proti budově, již ti mazanější určí jako Úřad vlády. Reportér o čemsi mluví. Následuje z ničeho nic neohlášený a neuvedený střih na předsedu vlády, který stojí v chodbě České televize, kde mluví s někým úplně jiným. Střih zpět na reportéra stojícího zbytečně na nábřeží, který znovu něco říká Marcele Augustové, jež je ve studiu. Najednou se znovu zničehonic zjeví předseda vlády na chodbě České televize. A kolečko se opakuje. Celá tahle spartakiáda je asi stejně smysluplná jako dívat se do stroboskopu.

 

I když chápete smysl toho, čeho se ČT novými Událostmi snaží docílit, v každé minutě pochybujete, že se jí to opravdu daří. Stojící moderátorka ve studiu nereprezentovala sebevědomou a uvědomělou relaci - výsledkem hodin zkoušek bylo zjevně to, že i tak zkušená zprávařka jako Marcela Augustová byla svázaná, nervózní, nevěděla, jak stát (v několika momentech stála ve studiu tak nakřivo, že jsem měl strach, zda není nemocná), nehledě na to, že ten, kdo měl na starost kostým, asi neuvažuje hlavou, když na první relaci zvolí černobílou kombinaci.

 

A právě fakt, že moderátoři mají nově obhospodařovat hodinu vestoje poměrně velký prostor, se ukázal jako problém - právě vestoje vyniknou všechny chyby a nejistoty dvojnásob. Řeč těla vás prostě zradí, ať chcete, nebo ne. A Augustová se zkrátka necítila - to bylo patrné na první pohled.

 

Samotná grafika studia, kombinace reálného a virtuálního, přitom nijak nepomáhá. V tomhle ohledu bych si nechal čas na zvyknutí, než se pustím do hlubších rozborů, ale na první pohled je jisté, že studio, jakkoli působí moderně, není nijak okouzlující. Osobně nechápu třeba množství šedivých tónů a na první dobrou (tady si vyhrazuji právo své rozhodnutí později revidovat) působí newsroom Novy stále příjemněji. (Což ostatně nic neznamená - osobně je mi na oko příjemnější newsroom Sky News než BBC a o kvalitě zpráv těchto dvou stanic to přitom nevypovídá vůbec nic.)

 

Asi nejpozitivnější stránkou nových Událostí je tak grafika, jež (bez ohledu na narážky srovnávající logotyp se značkou berlínského metra) prostě funguje od první chvíle, jak má.

 

Nové Události první den vysílání přinesly zklamání. Celá relace působila jako jakási generálka nanečisto. Což by se dalo pochopit, pokud by Česká televize kolem jejich premiéry nedělala tak ohromné haló. Jisté je, že jsou věci, které si v relaci snad časem sednou. A na jiné si zvykneme. Jenže ta bomba, kterou vedení televize slibovalo, to zatím rozhodně není. Ale pravda - stále má tým zpravodajství v záloze Anetu Savarovou.