Roman Holý, zakladatel Sexy Dancers

Roman Holý, zakladatel Sexy Dancers Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Fluger René, Horázný Josef

Sexy Dancers po 20 letech vystoupí na festivalu Metronome. Hlavní hvězdou budou The Chemical Brothers

Metronome Festival Prague představil podrobný program letošního ročníku. Zároveň oznámil mnoho dalších hudebních hvězd. Vedle hlavních hvězd The Chemical Brothers a Massive Attack se návštěvníci můžou těšit na kultovní Sexy Dancers nebo třeba Superorganism. Metronome Festival Prague proběhne ve dnech 22. – 23. června 2018 tradičně na pražském Výstavišti. Kompletní program s přehledem interpretů najdete v článku.

„Přivézt The Chemical Brothers a zároveň Massive Attack byl jeden z mých největších hudebních snů a jsem nadšená, že se nám to podařilo již na třetím ročníku Metronome Festivalu. Koncerty obou intepretů pro mě vždy byly nezapomenutelné a věřím, že podobný zážitek si odnesou i návštěvníci našeho festivalu,“ říká programová ředitelka festivalu Barbora Šubrtová.

Nově oznámeným headlinerem české části programu jsou kultovní Sexy Dancers. Po dvaceti letech od vydání debutového a doposud jediného alba Butcher´s On TheRoad s jedním z největších českých hitů 90. let Slim Jim se s nimi vrátí na pódium jeden z velkých funkových projektů Romana Holého. Základní muzikantské složení tvoří členové kapel J.A.R. a Illustratosphere s Danem Bártou a Darou Rolins u mikrofonů. „Na Metronomu si zahrajeme před lidmi po dvaceti letech. Věřím, že to bude stát za to. Jako účinkující navíc shlédneme koncerty našich mnohem lepších zahraničních kolegů zdarma,” popisuje Roman Holý. Daniel Bárta říká: „Současná situace na české popové scéně ke comebackům polozapomenutých legend, jako jsou například Sexy Dancers, bohužel přímo vybízí.“

Mezi novinkami zahraniční scény zaujme zejména česká premiéra indiepopových Superorganism. Mezinárodní kapela, složená z všestranně umělecky talentovaných Britů, Australanů, Novozélanďanů, Japonců a Korejců se zformovala v loňském roce, v současné době většina souboru obývá jeden společný dům-studio v Londýně. Superorganism debutovali eponymním albem letos v březnu a v létě se objeví na mnoha zásadních festivalech, jako jsou Primavera Sound, Melt! nebo Lollapalooza. Prorazili i v českých rádiích, kde boduje jejich singl Everybody Wants To Be Famous.

Mapa festivalu MetronomeMapa festivalu Metronome|Metronome Festival Prague

Program Metronome Festival Prague

V pátek 22. června se návštěvníci můžou těšit zejména na české interprety, mezi nimiž budou například hiphopoví Prago Union, rockoví Th!s s Vojtou Kotkem nebo Ventolin, elektronický projekt Davida Doubka. Jedním z vrcholů dne pak bude zmíněná premiéra Sexy Dancers a vystoupení již oznámených hvězd, kterými jsou mladý britský písničkář Tom Odell, ikona undergroundu John Cale, který nabídne průřez svou padesátiletou kariérou od The Velvet Underground až po současnost a trip-hopové legendy Massive Attack. Páteční program uzavírá také unikátní program k 30. narozeninám Tata Bojs, kterým jako hosté s plnohodnotnými sety vystoupí Umakart, Midi Lidi, Zrní a s DJ setem také bubeník Blur Dave Rowntree.

Sobotní program nově rozšiřují především Superorganism, rockové kapely Husky Loops a Brunettes Shoot Blondes, tahouni polské alternativní scény Bokka nebo rakouští Cari Cari. Vrcholem druhého dne Metronome Festivalu bude vystoupení Davida Byrna, zpěváka kultovní kapely Talking Heads, k jeho aktuálnímu a úspěšnému albu American Utopia a hodinu a půl dlouhý live set The Chemical Brothers s jedinečnou audio-vizuální show. O afterparty se postará Sister Bliss s Faithless DJ setem.

Program zahrnuje také čerstvé objevy ze světa, které nachází pro návštěvníky festivalu jeho programová ředitelka Barbora Šubrtová zejména na zahraničních showcaseových přehlídkách. Na výběru domácích nadějí spolupracovala dramaturgie mimo jiné s Rádiem Wave, které zaštítilo jednu ze scén, na nichž se budou čeští interpreti prezentovat.

Program Metronome Festival Prague - pátekProgram Metronome Festival Prague - pátek|Metronome Festival Prague

Přehled interpretů Metronome festival Prague 2018

PÁTEK 22. 6. 2018

John Cale: velšský rodák John Cale se původně zabýval avantgardní vážnou hudbou, spolupracoval zejména s jedním z jejích nejvýznamnějších skladatelů La Monte Youngem. Jeho nástrojovou specializací byl klavír a posléze viola. V roce 1965 s rockerem Lou Reedem založili kapelu The Velvet Underground, jejímž manažerem a myšlenkovým guru byl slavný popartový výtvarník Andy Warhol. Po třech letech a dvou albech John Cale pro neshody s Reedem odešel na sólovou dráhu. První album vydal pod názvem Vintage Violence v roce 1970. Na svých sólových deskách prezentoval John Cale přímočaré rockové písně, stejně jako alternativní a experimentální tvorbu, hrál za doprovodu doprovodných kapel i zcela sólově, jen sám s klavírem nebo kytarou. Inspiraci k nejnovějším nahrávkám sbírá i na poli elektronické hudby a hip hopu.

HRTL: špičkový performer na modulární syntezátor a zakladatel brněnského kazetového vydavatelství Bükko Tapes. Jeho hudba se od produkce klasických nástrojů vyvinula k repetitivním rytmům s bohatými melodickými i zvukovými prvky, proměnlivou atmosférou a hravými strukturami. Koncertoval v řadě evropských měst a je držitelem ceny Anděl.

Massive Attack: kapelu založila v roce 1988 trojice Robert „3D“ Del Naja, Grant „Daddy G“ Marshall a Andrew „DJ Mushroom“ Vowles. Už debutové album Blue Lines (1991) se právem počítá mezi nejzásadnější a vysloveně přelomové desky 90. let: kombinací prvků hip hopu, jazzu, rocku, a soulu na něm Massive Attack vytvořili zcela nový žánr trip hop. Na průlom do povědomí mainstreamu i k všeobecnému uznání si ovšem museli ještě pár let počkat, až do alba Mezzanine, jež letos oslaví dvacetiny. Massive Attack jsou ostatně na hudební scéně četnými spolupracemi proslulí: společné nahrávky mají mj. s Madonnou, Davidem Bowiem, Sinéad O´Connor nebo Damonem Albarnem z Blur či Gorillaz. Jejich hudba zní v řadě filmů včetně oscarového Matrixu.

Midi Lidi: když v roce 2007 debutovali albem Čekání na robota, byla to rána z čistého nebe – jak pro posluchače, tak recenzenty. Jejich originální elektronické písničky přinesly dvě věci, na domácí scéně v tomto žánru nevídané: češtinu v textech a všeobecný nadhled. Bonusem byla i důsledná práce s vizuální složkou koncertování. Postupem času Midi Lidi začali k elektronice více přidávat i "živé" nástroje, všechna řečená pozitiva i v této podobě kapele zůstala. Jejich dráhu lemují i úspěchy s filmovými soundtracky (mj. Protektor) a seriálovou hudbou (mj. Kancelář Blaník). Hity se staly i semaforská coververze Co jsem měl dnes k obědu nebo takřka geniální nápodoba stylu Mňágy a Žďorp v písničce Pete Best. Členové kapely jsou k vidění i v řadě dalších nejen hudebních, ale i filmových či divadelních projektů.

Tom Odell: britský klavírista, zpěvák a písničkář Tom Odell je jednou z velkých hvězd své generace. Kariéru zahájil ve velkém stylu v únoru 2013, kdy měl na kontě teprve první EP Songs from Another Love a získal Cenu kritiků v rámci nejprestižnějších ostrovních cen Brit Awards. Až o čtyři měsíce později vydal debutové album Long Way Down, jež se záhy vyhouplo na první pozici britského prodejního žebříčku. Podobně úspěšné bylo i Odellovo druhé album Wrong Crowd, následující v roce 2016. Mezi své vzory jmenuje řadu zpěváků a skladatelů v jedné osobě, kteří se sami doprovázejí na piano, od Eltona Johna přes Randyho Newmana, Leona Russella, Billyho Joela až po Toma Waitse. Jeden z jeho aktuálních singlů z alba Wrong Crowd, Silhouette.

Prago Union: jeden z leaderů domácího hip hopu, v jehož čele stojí raper a výrazný textař Kato (známý původně jako Deph z rapové squadry Chaozz). Prago Union debutoval v roce 2005 albem HDP, koncertoval v základní sestavě dua i s živou kapelou. Jsou držiteli několika cen Anděl.

Dave Rowntree: jako mladý bubeník hrál v kapelách se svým vrstevníkem, kytaristou Grahamem Coxonem. Ten jej v roce 1988 seznámil se zpěvákem Damonem Albarnem, s nímž právě sháněli spoluhráče do nové kapely, zakládané při jedné z londýnských univerzit. Slovo dalo slovo – a zbytek už je historie, jak se říká. Kapela Blur tvořila v 90. letech spolu s Oasis a Pulp trojčlenku nejvýznamnějších představitelů scény tzv. britpopu. Odeznění této módní vlny ovšem bezbolestně přežila a dodnes patří ke světově nejvyhledávanějším atrakcím ostrovní scény. Dave Rowntree je také úspěšným DJem a má kromě hudby i celou řadu dalších profesí a koníčků. Je filmovým animátorem, v mezičase, kdy Blur odpočívají, se zabývá advokacií, a jako krajský zastupitel v Norfolku se věnuje také politice. Je členem labouristické strany.

Sexy Dancers: po dvaceti letech od vydání debutového a doposud jediného alba Butcher´s On TheRoad s jedním z největších českých hitů 90. let Slim Jim se s nimi vrátí na pódium jeden z velkých funkových projektů Romana Holého. Základní muzikantské složení tvoří členové kapel J.A.R. a Monkey Business s Danem Bártou a Darou Rolins u mikrofonů.

Tata Bojs: kapelu založili v roce 1988 stávající členové, bubeník a zpěvák Milan Cais a baskytarista Mardoša, coby žáci základní školy. První léta kapela působila na pražské alternativní scéně, později se začala obracet k širšímu publiku, aniž by však slevila na své kvalitě. Díky tomu jsou Tata Bojs jedním z nemnoha domácích souborů, které mají fanoušky jak mezi popovým publikem, tak alternativními hudebními specialisty. Kapelou prošla řada dalších známých hudebníků, zejména na postu kytaristy, např. Ondřej Ježek (OTK), Marek Doubrava (Hm...) či Maťo Mišík (Gingerhead). Tata Bojs vydali devět řadových alb plus několik dalších nosičů (remixy, živé nahrávky apod.). Jejich koncerty a turné jsou proslulé dokonalou vizuální složkou, jejímž autorem je tradičně sám Milan Cais, který se kromě hudby zabývá výtvarným uměním.

Th!s: svěží vítr domácí ryze rockové scény je sice (zatím) známý díky tomu, že baskytaru zde drží Vojta Kotek, kapela je ovšem mnohem víc než jen vedlejšákem známého herce a režiséra. Na svých syrových koncertech i na prvním EP We are TH!S... vydaném vloni (s videoklipem Dance!, v němž si zahrál Jiří Schmitzer) přesvědčuje, že tenhle rock´n´roll je opravdu hraný od srdce.

Umakart: česká alternativní hudební skupina, která vznikla v roce 2004. Členy jsou hudebníci z mnoha dalších kapel, jako jsou Priessnitz, The Ecstasy Of Saint Theresa a Tata Bojs. V současné době kapela již aktivně nepůsobí, nicméně pro narozeninou oslavu Tata Bojs a program Metronome Festivalu se znovu dala dohromady za účelem jedinečného vystoupení.

Ventolin: živý upbeatový elektronický projekt Davida Doubka, známého i z kapely Kazety. Kombinuje prvky elektra, raného acid house, punku a techna. Hudbu vytváří naživo za pomoci elektronických krabiček a efektů, spolupracuje i s vizuálními umělci. Jeho album Vitajte bylo jednou z událostí minulé sezony na alternativní elektronické scéně.

Zagami Jericho: nadějná producentka a zpěvačka si získala pozornost v roce 2016 svým debutem. Nahrávka City Is My Church byla nominována na cenu Vinyla v kategorii Objev roku. V roce 2017 se stala nejmladší vítězkou projektu Czeching, který pořádá stanice Českého rozhlasu Radio Wave a který vysílá do světa nadějné domácí interprety. Na začátku letošního roku vydala novinku Toxikomania.

Zrní: přestože kladenští spolužáci, říkající si Zrní, spolu hrají už od roku 2001, zlomovým letopočtem pro ně byl rok 2011. Tehdy je totiž pro sebe objevila písničkářka Radůza a vydala jim na svém vlastním labelu druhé album Hrdina počítačový hry jde do světa. Tehdy se začalo o kapele vědět na klubové scéně. O rok později už se s albem Soundtrack ke konci světa Zrní dostalo i do povědomí mainstreamu: kromě nominací na kritické ceny Vinyla a Apollo měla skupina šanci získat hned čtyři Anděly, přičemž nominaci na Objev roku proměnila ve vítězství. Dnes je Zrní jednou z nejpopulárnějších kapel, nejen plnících kluby, ale také hrajících na hlavních scénách největších festivalů. Mají za sebou také koncert ve Fóru Karlín, což se mnoha ryze alternativním kapelám nepodařilo.

Mapa festivalu MetronomeMapa festivalu Metronome|Metronome Festival Prague

SOBOTA 23. 6. 2018

Bad Karma Boy: slovenská kapela ze stáje Slnko Records, kde debutovali před pěti lety a stihli vydat i další dvě alba. Ve své hudbě spřádají psychedelické kytarové linky, klávesové plochy a vrstvené vokály, důležité v jejich tvorbě jsou i zdařilé texty ve slovenštině. Koncertovali na největších slovenských i některých českých festivalech (Pohoda, Grape, Colours of Ostrava).

Bokka: přední představitelé polské alternativní scény, kteří jsou v hledáčku světových médií včetně vlivného amerického serveru Pitchfork. Kapela, která za pět let existence vydala zatím dvě alba, je kromě zajímavého synthpopového soundu známá anonymitou svých členů. Nikdo nezná jejich jména ani tváře, skryté pod maskami. Polští popoví Residents?

Brunettes Shoot Blondes: indierocková kapela z ukrajinského Kyjeva působí od roku 2010, o čtyři roky později vyprodukovala video Knock Knock, které se stalo internetovým hitem s více než šesti miliony shlédnutími na YouTube. Další skladby kapely se dostaly do vysílání mnoha zejména evropských rozhlasových a televizních stanic. V současné době Brunettes Shoot Blondes pracují na debutovém albu.

David Byrne: ikona americké hudby, kytarista, zpěvák, skladatel, filmový režisér a fotograf David Byrne byl frontmanem slavné new wave skupiny Talking Heads, pro kterou napsal všechny její hity. Na sólové dráze vytvořil mimo jiné pamětihodné progresivní album s elektronickým producentem Brianem Enem anebo výborný artpopový projekt se zpěvačkou St. Vincent. V roce 1996 hrál na albu Walking on Locusts velšského hudebníka Johna Calea, také vystupujícího na Metronomu, s nímž spolupracoval již v sedmdesátých letech. Je držitelem ocenění Grammy, Oscara a také Zlatého glóbusu. V roce 2002 byl uveden do Rock and Roll Hall of Fame jako člen Talking Heads. V současné době koncertuje k novému albu American Utopia, které sklízí nadšené reakce.

Cari Cari: jeden z loňských objevů showcaseového festivalu Nouvelle Prague, ale taky mezinárodních festivalů Great Escape nebo Eurosonic. Rakouské duo úspěšně debutovalo v roce 2014 EP Amerippindunkler. Dvojice Stephanie Louise Widmer a Alexander Köck střídavě žije v Londýně, Hamburku a Melbourne a snaží se z každého města vzít něco, co jejich hudbu obohatí.

The Chemical Brothers: britští The Chemical Brothers jsou jedněmi z nejvýznamnějších vizionářů elektronické hudby posledního čtvrtstoletí. Společně s The Prodigy a Fatboy Slim jsou průkopníky žánru big beat. O jejich postavení na hudební scéně svědčí to, že šest z jejich alb dosáhlo první příčky britského žebříčku a že jsou držiteli čtyř cen Grammy. Dvojice Toma Rowlandse a Eda Simonse debutovala v polovině 90. let albem Exit Planet Dust, který pro ně symbolizoval přerod z původního jména The Dust Brothers na nové, které je provází celou hudební kariéru. Album, které výrazně zabodovalo na domácí scéně, pro ně bylo vstupenkou do hudební první ligy. Během následujících let upevnili svoji pozici na taneční scéně a jeden ze svých největších hitů „Hey Boy Hey Girl“ stihli vydat již v roce 1999 na úspěšné desce Surrender. Jejich sláva neustále rostla a The Chemical Brothers vystupovali na takových festivalech, jako je Glastonbury nebo Coachella.

Na festivalu se bude platit jen pomocí čipů v náramcích. Jak si je pořídit a jak s nimi zachízet? >>>

Cold Cold Nights: kapela existující od roku 2014 debutovala vloni nadšeně přijatým albem (The) Last Summer. Kromě obvyklé instrumentace využívají Cold Cold Nights také například dechové nástroje, akordeon nebo zvonkohru. Bohatý zvuk je pečlivě zaranžován do písní s intimní atmosférou a pestrým dynamickým rozsahem, zvukově se kapela pohybuje někde na pomezí post rocku, indie folku a ema.

Dorj: producent a zpěvák z Tel Avivu reprezentuje velmi bohatou izraelskou hudební scénu. Jeho specifická hudba, zvukově navazující na trip hop, ovšem povýšená neo-soulovým vokálem, rezonuje nejen v klubech jeho domovského města, ale i při jeho častých výjezdech, obzvláště do Evropy.

Faithless DJ set: světoznámá DJ a producentka Sister Bliss představí v rámci Metronome Festivalu Prague unikátní Faithless DJ set. Společně s ikonickým frontmanem Maxi Jazz a producentem Rollo Armstrong, bratrem zpěvačky Dido, tvoří taneční hudební skupinu Faithless, elektronickou ikonu po celých 20 let jejího fungování. Její láska k objevování nové hudby vedla k založení svého vlastního labelu Junkdog, pod kterým vychází ta nejčerstvější alternativní hudba. Vedle svých povinností spojených s vydavatelstvím pokračuje i v hraní DJ setů po celém světe.

Husky Loops: jedno z nových jmen britské indierockové scény (byť trio tvoří rodilí Italové). Není náhoda, že v programu bude jejich blok předcházet koncertu Davida Byrnea, jejich hudební koncept totiž není nepodobný raným Talking Heads, samozřejmě v balení, odpovídajícím letošnímu letopočtu. Ostatně, sami mezi svoje hlavní vzory počítají Kendricka Lamara či Franka Oceana. A samozřejmě – jak jinak, u Italů – filmy Federika Felliniho.

Nylon Jail: v roce 2011 vznikli v Olomouci a do štítu si vepsali unikátní mix rocku, country a elektroniky. Hned dva roky poté na základě debutu My Heart Soars Like a Hawk získali cenu Vinyla jako Objev roku. Zanedlouho poté svoji aktivitu utlumili, až v poslední době se připomínají postupně zveřejňovanými videosingly, které otevírají cestu k nové etapě i v koncertní existenci kapely.

Places: skupina z Ostravy, kde vznikla před osmi lety. Klíčovým okamžikem její existence bylo debutové album Distant Edges, které vyšlo v roce 2016, na němž kapela pracovala pod producentským dohledem Tomáše Neuwertha. Za hudební vlivy kapela považuje interprety od současných Foals či Daughter až ke klasikám jako jsou Pink Floyd nebo Mike Oldfield.

Superorganism: mezinárodní kapela, složená z všestranně umělecky talentovaných Britů, Australanů, Novozélanďanů, Japonců a Korejců se zformovala v loňském roce, v současné době většina souboru obývá jeden společný dům-studio v Londýně. Superorganism debutovali eponymním albem letos v březnu a v létě se objeví na mnoha zásadních festivalech, jako jsou Primavera Sound, Melt! nebo Lollapalooza. Prorazili i v českých rádiích, kde boduje např. jejich singl Everybody Wants To Be Famous.