Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.

Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel. Zdroj: Zbyněk Pecák

Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.
Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.
Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.
Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.
Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel.
10
Fotogalerie

Imaginárium bratří Formanů a jejich přátel: Hra, k níž není zapotřebí návod

V Roztokách u Prahy v neděli 17. září ožil tajuplný divadelní a výtvarný svět. Návštěvníky všeho věku láká na výpravu do nitra tvůrčí fantazie. Dospělí hravě na hodinu dvě zapomenou, kolik jim je let, děti si ani nevzpomenou, že mají v kapse mobil. Výstava zámecké Imaginárium je poctou představivosti a tvořivosti.

Imaginárium Divadla bratří Formanů a jejich přátel, které dosud okouzlilo Plzeň, Paříž, Trutnov, dánský Silkeborg, Kostelec nad Orlicí a Litomyšl, příchozí přímo vybízí, aby si hráli. „Ke hře nepotřebujete návod. Věříme, že lidé v sobě mají cit a míru, pochopí, s čím a jak mohou zacházet, kdy mohou vzít za kliku a kdy je na místě letmý dotek,“ vysvětluje koordinátor výstavy Matěj Forman.

Ve spolupráci s dalšími výtvarníky zabydlel Imaginárium nepřeberným množstvím příběhů zakletých v divadelních dekoracích, loutkách a dalších nápaditých předmětech.

Svou tvorbu mu s důvěrou svěřili Tereza Komárková, Martin a Renata Lhotákovi, Pavel Macek, Irena Vodáková, Jana Paulová, Andrea a Josef Sodomkovi, Tereza Vostradovská, Veronika Podzimková, Barka Zichová, Kamila Spěváková a Zdeněk Hlaváček.

Vědomě a s pokorou přistoupili na to, že jejich jména jsou v pozadí. Ve službách imaginace a hravosti se jejich umělecká práce prolíná, utváří harmonický celek. „Vždyť tak to má být,“ říká zvesela Tereza Komárková. Po Velké výstavní síni a Galerii Středočeského muzea v Roztokách u Prahy se rozuteklo její stádo tří set šedesáti pěti dřevených oveček.

Předškolní děti očaruje část expozice s námořnickým pexesem Barky Zichové a obrovitou pruhovanou duchnou, školáci mohou oči nechat na loutkách Jany Paulové a pohyblivých plakátech Josefa Sodomky, jejich starší sourozence upoutá svou atmosférou Lovecký salónek Andrey Sodomkové. Rodiče se většinou zaseknou u hybohledů a kuklostrojů Pavla Macka. „Koukej, jak je to udělané a vymyšlené. Podívej, jak to funguje,“ zaznívá od kouzelných mechanických skříněk.

„Lidské ruce umějí zázraky a fantazie je nekonečná,“ připomíná Matěj Forman.

Zámecké Imaginárium v Roztokách u Prahy je k vidění, hraní a objevování do poloviny února.