Aňa Geislerová a Cillian Murphy.

Aňa Geislerová a Cillian Murphy. Zdroj: Promo

Toby Jones (uprostřed) jako odbojář Zelenka-Hajský.
Anthropoid.
Jaime Dornan. "Erotoman" si teď zahrál parašutistu.
Anthropoid.
Anthropoid.
13
Fotogalerie

10 filmů, které si ve Varech nesmíte nechat ujít

Už jste ve Varech? Nebo se teprve chystáte? Tady máte výběr, který vám usnadní tápání nad rozsáhlým programem.

Anthropoid

Tak na tohle jsme zvědaví prostě všichni. Jak se asi britský režisér Sean Ellis vypořádal s událostí tak bolestně vklíněnou do českých dějin? Bude to vycíděná dobovka, efektní podívaná, psychologické drama, pečlivá rekonstrukce, nebo vyfantazírovaný spektákl? Jak asi budou události kolem atentátu na Heydricha interpretovány a jak se ti sexy herci – Jamie Dornan a Cillian Murphy – vypořádají s charaktery Kubiše a Gabčíka? Všechny otázky budou zodpovězeny už v pátek večer po světové premiéře.

Video placeholde
Anthropoid • Anthropoid

Paterson

Kdo rád podléhá meditativní atmosféře filmů Jima Jarmusche, neměl by chybět na filmu Paterson. A ten, kdo ještě nepodléhá, měl by s tím už konečně začít. Paterson je název města i titulní postavy. Třicátník Paterson vede spořádaný život v upadajícím městě, které bývalo městem básníků. Sám Paterson je tak trochu básník a denně zapisuje své básně do sešitu… Vlastně se tu nic nestane, ale ta poezie života stojí za to! „Chtěl jsem, aby Paterson byl protilékem vůči pesimistickým dramatům a akčním filmům,“ říká Jim Jarmusch. A má recht!

Vlk z Královských Vinohrad

Jan Němec byl rebel, filmový punker, jenž točil filmy odvážnější a nezávislejší než jeho o generace mladší kolegové. Premiéry svého posledního filmu se nedožil. Jak by asi uvedl film, který nese četné autobiografické stopy? Můžeme si to jen představovat, film si ale můžeme dát na vlastní oči. Jiří Mádl v roli režisérova alter ega, události, jež se staly, ale i ty vyfantazírované… Jisté je to, že půjde o film svéhlavý a originální.

Pustina

Seriály z produkce evropské HBO jsou fenomén a záruka kvality. Po Hořícím keři a Mamonu přichází něco, na co se prostě těšíme. Příslibů je spousta – scénář Štěpána Hulíka, konečně první „dlouhá“ režie Ivana Zachariáše, trailer slibuje velmi tísnivou atmosféru a zkušenost precizní produkci, skvělé herce a po všech stránkách dotažený projekt. Ve Varech budou k vidění první dva díly, zbytek si dáte v říjnu v televizi.

Video placeholde
Pustina • HBO

Pasolini

Italský režisér Pier Paolo Pasolini byl lidský i umělecký originál. V době, kdy se to moc nenosilo, se netajil se svou homosexualitou, točil filmy nevšední, hluboké i kontroverzní a plné perverzí, prezentoval provokativní a dráždivé názory. Když mu bylo třiapadesát let, někdo ho zavraždil. Okolnosti jsou dodnes nejasné. Režisér Abel Ferrera o tom všem natočil film a vy ho můžete vidět včetně živého Willema Dafoea, představitele titulní role, jenž film přijede uvést.

Hon na pačlověky

Tohle je hit letošního festivalu Sundance. Ricky je těžce zvladatelný, hip hopem odkojený teenager, vyrůstající v náhradní péči. Když jednoho dne skončí v nové rodině na novozélandském venkově, jeho život nabere zcela nový směr. Souhrou okolností se totiž Ricky, který dosud nepřišel do kontaktu s přírodou, ocitá na útěku nehostinným bušem se svým náhradním strýcem (hraje ho skvělý Sam Neill) a v patách jim jsou ozbrojené složky… Adaptace humoristického románu oblíbeného novozélandského spisovatele a legendárního bushmana Barryho Crumpa slibuje hodně.

Video placeholde
Hon na pačlověky. • IMDB

Julieta

Filmy Pedra Almodóvara jsou vždycky plné velkých emocí, křiklavých barev, dramatické hudby, spletitých lidských osudů a nečekaných zvratů. Julieta není jiná. O titulní roli se tu podělily dvě herečky — Emma Suárezová a Adriana Ugarteová –, které film na festivalu osobně uvedou. Zahrály si ženu, jež se snaží pochopit ztrátu dcery a rozkrývá minulost své rodiny.

Toni Erdman

„Myslela jsem, že točím drama, ale nakonec se to prodává jako komedie,“ komentovala nečekaný úspěch filmu, kterému se tleskalo na otevřené scéně v Cannes, režisérka. Humoru není nikdy dost, zvlášť na filmových festivalech, takže neváhejte. A o co tu jde? Stárnoucího učitele hudby opustí poslední žák a pojde mu pes, to je důvod opustit Německo a vypravit se za dcerou do Bukurešti. Následuje řetězec komických i trapných situací…

Leon

Leona už jsme všichni viděli několikrát. Ale ve Varech k němu dávají jako bonus živého Jeana Rena, bude to tedy dvojnásobný zážitek. Režisér Luc Besson už nikdy nebyl v lepší formě, než když točil Leona, a Jean Reno možná také ne. A pak ta úplně maličká Natalie Portmanová… Příběh něžného zabijáka je už dneska klasika a na velkém plátně mu to bude slušet.

Tohle je náš svět

Hluboko v lesích žije Ben se svými šesti dětmi podle pravidel, která určil. Věnuje jim veškerý čas a pozornost a snaží se je naučit soběstačnosti a opravdovému pochopení učiva namísto povrchního „biflování“. Když rodinu postihne tragédie, vydávají se všichni zpět do civilizace. Originální, vtipný a vizuálně poutavý film se líbil v Cannes. A všichni chceme Vigga Mortensena za tátu, že jo?