Ze seriálu Muž z vysokého zámku

Ze seriálu Muž z vysokého zámku Zdroj: Profimedia.cz

Ze seriálu Muž z vysokého zámku
Ze seriálu Muž z vysokého zámku
Ze seriálu Muž z vysokého zámku
Ze seriálu Muž z vysokého zámku
Ze seriálu Muž z vysokého zámku
9
Fotogalerie

Změna v televizní zábavě: Premiéry seriálů soupeřily pouze na internetu

V pátek se odehrál jeden velký seriálový souboj. Svou premiéru na obrazovkách/displejích si odbyla superhrdinka s posttraumatickým komplexem Jessica Jones a také příběh z alternativní historie Muž z vysokého zámku. Spojené státy tu prohrály druhou světovou válku a Německo s Japonskem si je pohodlně rozdělily. Obě série jsou prvotřídně zpracované, a zejména Jessica Jones je díky padouchovi Kilgraveovi strhující hororovou podívanou už od prvního dílu.

Výjimečnost situace ale spočívá v tom, že ani jeden z obou seriálů nebyl premiérově odvysílán na klasické stanici nebo kabelovce – oba si to rozdaly na internetu.

O Jessice Jones se poprvé mluvilo už před pěti lety, sérii tehdy vyvíjel Marvel ve spolupráci se stanicí ABC, která ale po dvou letech ztratila zájem. Teprve na sklonku roku 2013 se producenti dohodli s Netflixem. Zajímavé je, že Marvel i ABC patří do rodiny studia Disney, jež formát radši nabídlo cizí stanici, přestože tuší, že nejbližší budoucnost televize je právě ve streamu. Podobně dlouhou cestu museli ujít tvůrci Muže z vysokého zámku. S tou výjimkou, že sérii původně připravovali ve spolupráci s britskou BBC, až později našli pochopení u Amazonu.

Oba seriály naznačují několik věcí: internetové televize mají dost peněz a schopností vyprodukovat špičkovou sérii a v boji proti současné konkurenci nevěří tradici, ale jsou ochotné podpořit filmaře s neobvyklou, odvážnou vizí. A tahle hra vychází – vždyť Amazon letos dostal dvě ceny Emmy za skvělou komediální sérii Transparent o translidech a Netflix už letos stačil přijít s drogovým retrem Narcos a do kin poslal náročný snímek Beasts of No Nation, na němž se scenáristicky podílel Cary Fukunaga, režisér populárního seriálu Temný případ.

Video placeholde
Trailler k seriálu Muž z vysokého zámku • Youtube.com