Dva pozdravy ze Švédska

Dva pozdravy ze Švédska Zdroj: Archív

Dva pozdravy ze Švédska: thriller z prostředí tajných služeb a pohádky o čarodějnicích a obrech

Proč se psi očichávají, proč medvěd nemá ocas a koho a čeho se bojí švédské děti, zjistíte z právě vydaných Švédských pohádek (a ty obrázky!). Kdo se bojí agenta Švéda a čeho by se měl bát on sám, prozradí dva související příběhy z pera důstojníka švédského letectva.

Dva pozdravy ze ŠvédskaDva pozdravy ze Švédska|ArchívRobert Karjel: Švéd

Tělesný strážce švédské královské rodiny Ernst Grip býval u tajné policie. Teď přiletěl na pokyn někdejšího šéfa do New Yorku řešit něco, netuší co – jen má opodstatněný dojem, že jde o vysokou hru. O tři a půl roku dříve se tajemný N. probere v Thajsku z mrákot. Zdá se, že tsunami mu sebrala dvě dcerky a úseky dlouhodobé paměti, ale obálka se svazkem bankovek zůstala na svém místě a pitky s trojicí kumpánů (a ano, jeden z nich je Čech) v hotýlku na pobřeží ho snad udrží při životě... Nakladatelství Plus vydalo v překladu Heleny Matochové dobrý thriller nahlížející pod pokličku tajným službám. Spousta podrobností o organizovaném zločinu i o práci malých ryb, o podmínkách v amerických ostrovních věznicích a o mučicích praktikách.

Dva pozdravy ze ŠvédskaDva pozdravy ze Švédska|ArchívMiroslav Pošta (ilustrovala Lenka Jasanská): Švédské pohádky

Tvůrčí dvojice překladatel Miroslav Pošta – ilustrátorka Lenka Jasanská se po společných Himálajských pohádkách (za něž získalo malé, ale šikovné nakladatelství Verzone prestižní Zlatou stuhu 2013 za nakladatelský počin roku) vypravila na sever. Některé z necelých tří tuctů švédských pohádek (přes občasnou strašidelnost se osvědčily jako tzv. uspávací) děti zaručeně poznají. Jen ježibabina chaloupka bude sýrová, jsme přece v mlékomilném Švédsku, líný Lasse nemusí na rozdíl od českého Honzy do světa na zkušenou, zato mu rybka splní tři přání, a spolu s obvyklými podezřelými, čerty, škodí i trollové a obři. Krásná knížka čtvercového formátu, zajímavý výběr pohádek, poutavé převyprávění, moc pěkné ilustrace.