knižní čtvrtek

knižní čtvrtek Zdroj: archiv

Hvězdy pro děti a špína Londýna pro dospělé

Nádherná knížka pro školáky představí hvězdnou oblohu slovem i obrazem – sedmiletý Jakub se v jediném roce dozví spoustu věcí o životě i o hvězdách. O životě se toho naučila víc než dost také okouzlující Sugar: byla od třinácti let prostitutkou v lůně viktoriánského Londýna, pak se stala guvernantkou nemilované holčičky v rodině šílené ženy a necitelného, samolibého muže, a pak...

KNIŽNÍ ČTVRTEKKNIŽNÍ ČTVRTEK|archivMichel Faber:Kvítek karmínový a bílý

„Copak bys chtěla číst knihu, která má tisíc stránek, Sofie?“ ptá se mladičká guvernantka Sugar své svěřenkyně Sofie při výuce. Píše se rok 1875, Sugar je „padlá dívka“, kterou její do sebe zahleděný milenec na moment pozvedl z hnízda neřesti, a šestiletá Sofinka nikdy nepoznala rodičovskou lásku, až teď, díky vnímavé, inteligentní, okouzlující Sugar, osudem stíhané bojovnici za životní štěstí. Velkolepý, téměř tisícistránkový neoviktoriánský román Michela Fabera Kvítek karmínový a bílý po mnoha peripetiích konečně našel cestu i k českému čtenáři – před týdnem jej v překladu Viktora Janiše vydalo Argo. Jde o nespornou událost sezony: stylistický klenot, pečlivě vybroušený mistrem vyprávěcích technik, provede čtenáře po zaplivané dlažbě starého Londýna plného hnusu, svrabu, škaredých děvek a hladem umírajících chudáků, nabídne pohled do kuchyní, šatních skříní i ložnic tehdejší smetánky a obnaží duše zejména ženské. Jak si zapsala do deníku Sofiina nebohá matka: „Po celé věky to bylo takto: ženy jsou v proradné mužské hře pouhými figurkami. Ale jednoho dne vyjde Pravda najevo.“ Doufejme, že některá osvícená česká televizní stanice brzy zakoupí excelentní čtyřdílnou minisérii BBC, natočenou právě podle Kvítku.

KNIŽNÍ ČTVRTEKKNIŽNÍ ČTVRTEK|archivRenáta Fučíková:Jakub a hvězdy

Výtvarnice Renáta Fučíková, jedna z nejoblíbenějších českých autorek knih pro děti, má zaděláno na další ocenění. Její nejnovější kniha Jakub a hvězdy (vyd. Mladá fronta) je dvousetčtyřicetistránkový poklad pro zvídavé školáky (třeba už i prvňáky, ale poučí se i deváťáci). Malý Jakub se s rodiči odstěhuje na venkov a konečně vidí hvězdnou oblohu, o níž mu rodiče a dědeček vyprávějí exotické příběhy s ponaučením. Že se nemá ubližovat zvířatům, že smrt není úplný konec, že s kamarády se bezdůvodně nehádáme, abychom nezůstali jako kůl v plotě, že zvířata se nemordují a že stáří je dobré si vážit, ne si ošklivit jeho projevy. Barevné kvašové a akvarelové ilustrace dvanácti znamení zvěrokruhu a doprovodných legend jsou skvostné, i příběhy, vyprávěné tentokrát samotnou Renátou Fučíkovou, se čtou moc dobře. Mimochodem, odborníky sestavený výběr nejlepších českých knih posledního roku pro děti a mládež, třeba jako inspiraci pro vánoční dárek, najdete ZDE. A Renáta Fučíková (přesněji její další knížka z historie národa českého, Hus a Chelčický – Příběh jejich doby, samozřejmě nechybí.