Zdroj: archiv

Drsné Norsko a čtyřlístkový sci-fi komiks

V češtině právě vyšel další román Roye Jacobsena; popisuje tvrdý život na nehostinném norském ostrůvku před sto lety. A česká kreslená Viktorka se dvěma kamarády cestuje po planetách a poznává vesmír.

archivarchiv|archivRoy Jacobsen:Ostrov

Nepředpokládám, že by dnešní člověk nerozeznal kajku od rajky a tresku od fresky. Ale z dvousetstránkového románu Ostrov od známého norského prozaika Roye Jacobsena (v nakladatelství Pistorius & Olšanská vychází jako třetí z autorových čtrnácti románů; po Dřevařích a Zázračném dítěti) se o kajčím peří a rybolovu dozvíte opravdu hodně, stejně jako o moři, o sbírání racčích vajíček, o hospodářství i o velmi rychlém dospívání. A nejde jen o fakt, že ostrovní děti v osmi měsících chodí, ve třech letech pracují a v šesti vyrážejí samy na moře. Jacobsenovo loňské dílo se v Norsku dočkalo velkého ohlasu a bylo brzy přeloženo do tuctu jazyků, což je zvláštní, když uvážíme, že jde „jen“ o výtečně odvyprávěných patnáct let z nelehkého života jedné venkovské rodiny v období první světové války a pár let po ní. Rybář Hans Barrøy, jeho hendikepovaná sestra, silná manželka, šikovná dcerka a starý otec obývají nehostinný ostrůvek věčně bičovaný bouřemi. A přijdou větší dramata než nepřízeň počasí. Prostředí, v němž se příběh odehrává, je hrubé a drsné; jazyk a styl vyprávění jsou ovšem vysoustruhované dohladka a knihu nelze jen tak odložit. Překlad Jarky Vrbové je jako vždy zárukou vysoké kvality.

archivarchiv|archivKlára a Honza Smolíkovi:Viktorka a vesmírná dobrodružství

Před třemi týdny zemřel osmaosmdesátiletý Svatopluk Hrnčíř, autor spousty dobrých knih i scénářů komiksových příběhů pro děti a mládež, od Coura a Courka po trilogii o stínadelské partě Uctívačů ginga a čtyřlístkové Vynálezy pana Semtamťuka. A když už jsme u zásadního, nebojme se říci kultovního časopisu Čtyřlístek, nakladatelství Portál právě vydalo knižně sedm ročníků jednoho z oblíbených čtyřlístkových příběhů, příhody z paluby kosmické lodi Lítavice. Seriál Viktorka a vesmírná dobrodružství (ve Čtyřlístku vycházel v letech 2004–2010) z dílny Kláry a Honzy Smolíkových je něco mezi slavným kosmonautským stripem „planetárika Tutiho“ ze slovenské socialistické dětské pasty Tuti fruti a Hvězdnými válkami pro školáčata. Žabža je jasný Žvejk, to snad vidí každý.