Hřebejk s Jarchovským sbírají peníze na rodinnou ságu

Hřebejk s Jarchovským sbírají peníze na rodinnou ságu Zdroj: Profimedia.cz

Hřebejk s Jarchovským sbírají peníze na rodinnou ságu

Z pověrčivosti o tom duo Jarchovský–Hřebejk mluvilo jen šeptem, po rozdělování grantů od Filmové nadace RWE & Barrandov Studio už je to věc veřejná: úspěšný tvůrčí tandem chystá novou ambiciózní trilogii.

Pracovně jí říká Zahradnictví a Jarchovský ji definuje jako rodinnou kroniku. „Bude v tom trocha Pelíšků a trochu Musíme si pomáhat, žánrově se budeme pohybovat od melodramatu v prvním dílu po vyslovenou srandu v dílu posledním,“ přibližuje Hřebejk s tím, že zatím neví, zda půjde o výhradně filmový, nebo i částečně televizní projekt.

První drobné do kasičky si Jarchovský přisypal právě ve Varech, Nadace mu na první díl přiznala 300 tisíc korun. Kromě něj bodoval i Petr Václav (projekt o Josefu Myslivečkovi Il Boemo), Petr Slavík (rodinný film Nechtěné prázdniny) a Stanislav Horák (komorní drama Domácí péče).

Vítěze v kategorii „literární příprava celovečerních hraných filmů – dosud nerealizovaný scénář“ vybírala čtyřčlenná rada v čele s Ivem Mathé ze 132 přihlášených projektů, z nichž 75 žadatelů přiznalo, že se živí jako filmaři či autoři. „Byť jsme neznali jména zúčastněných, profesionální rukopis jsme u mnohých z nich rozpoznali. Kvalita byla příjemně vysoká,“ uvedl Mathé. Uzávěrka nového kola soutěže je vyhlášena na 28. únor 2014.