Franco Nero

Franco Nero Zdroj: kviff.com

Do Karlových Varů dorazil italský herec Franco Nero

Do dějiště karlovarského festivalu přijel v neděli večer italský herec Franco Nero. Vrátil se sem už potřetí, předtím tu byl v letech 1982 a 2000. Už dnes večer se Nero v Městském divadle zúčastní projekce filmu Naléhavé rytmy, ve kterém si zahrál v režii autorky scénáře, známé francouzské herečky Fanny Ardantové.

Herce populárního i z filmů Juraje Jakubiska Post Coitum (2004) a Bathory (2008), který hned po vystoupení z auta vyhověl čekajícím fanouškům a rozdal pár autogramů, přivítala před Grandhotelem Pupp umělecká poradkyně Eva Zaoralová.

Ardantová film Naléhavé rytmy natočila v koprodukci s Portugalskem. Spolu s Nerem se v něm objeví například Asia Argentová a Gérard Depardieu. Ústřední postavou příběhu je architekt Furio, který právě dostal zajímavou zakázku: přestavět starý zámek na hotel. Jeho oddanost práci narušuje vztahy s manželkou, která kvůli němu před časem opustila dráhu úspěšné violoncellistky a teď se cítí opuštěná. Postava vášnivé a výbušné Margo, dospívající téměř na pokraj šílenství, má rysy žen, jaké Ardantová mnohokrát ztvárnila na vrcholu své herecké dráhy.

Franco Nero představí v Karlových Varech i film Tiché místo na venkově uváděný v retrospektivě režiséra Elia Petriho.

Málokterý filmový herec je několika generacím diváků tak známý jako Nero. Jeho modré oči okouzlovaly dnešní babičky ve spaghetti westernu Django (1966) stejně jako v dramatech Den sovy (1968), Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky (1971), Vyšetřování skončilo, zapomeňte (1973), ve válečném filmu Bitva na Neretvě (1969) či v romantickém evergreenu Bílý tesák (1973). Nejvíc ze všeho si ho ale pamatují starší i mladší jako cibuláře v komediálním spaghetti westernu Vůně cibule (1975), který je považován dodnes za jednu z nejlepších ukázek žánru. Už z výčtu těchto filmů je patrný rozsah hereckého rejstříku muže, který se narodil v listopadu 1941 jako Francesco Sparanero v mnohočetné rodině příslušníka policie v severoitalském městečku nedaleko Parmy.