Andrej Babiš vzpomíná na svoje sliby. Marně

Andrej Babiš vzpomíná na svoje sliby. Marně Zdroj: Jakub Poláček

Babišovo totální selhání. Snížit dluhy státu by patrně uměl, jen kdyby na to dostal dotace

Podle základních parametrů, které v úterý schválila vláda, bude mít státní kasa na rok 2019 příjmy 1432 miliard korun. To je o 117 miliard víc, než vláda plánuje letos. Přesto pro Česko připravuje stejný deficit státního rozpočtu jako v letošním roce, tedy 50 miliard. A to není všechno.

Stejný deficit chce vláda držet až do roku 2021, tedy do příštích plánovaných parlamentních voleb. Úplně nejděsivější dojem ale babišovské hospodaření vyvolá, pokud srovnáme plánovaná čísla s rokem 2013, kdy v Česku ještě byla recese. Tehdy byl schodek státního rozpočtu 81 miliard korun. Příští rok, tedy po 6 letech, má být sice o 31 miliard nižší, ale státní rozpočet mezitím nabobtná o 340 miliard korun (!).

Byl to přitom Babiš, který se cestou do politiky chvástal, že žádné deficity nemusí být, protože na korupci a plýtvání nám tu uniká 200 miliard.

Plýtvání a korupce

Možná má přesto pravdu. O plýtvání na dotace velkým zemědělským podnikům ví Babiš hodně, ostatně jeho firmám plynou jako nikdy předtím. A na korupci samozřejmě desítky miliard jen létají, momentálně na korupci voličů před volbami – premiér bez důvěry teď objíždí republiku a snad na každé štaci slíbí nějaký ten milión, dva, sto či rovnou miliardu.

Kapitálové výdaje vlády na investice mají příští rok oproti letošku vzrůst o 21 miliard. Jenže se 78,7 miliardy korun to stále nebude tolik jako ve vzpomínaném roce 2013.

Následky

Babiš, ten, který prý stát bude řídit jako firmu, není schopný vyrovnat plán rozpočtu. Vlastně to ani neplánuje do konce volebního období. A pozor! On schodek ani neplánuje snižovat, bude prostě pořád 50 miliard. V době nejnižší nezaměstnanosti v historii a v době, kdy ekonomika vykazuje silné znaky přehřívání. A ještě v době, kdy nemá žádné koaliční partnery, jen svou jednobarevnou vládu.

Jasně, rozpočet bude muset schválit sněmovna, ale je to plán hodný muže, který sliboval vyřešení českých dluhů? Nebo je to v době ekonomického boomu největší finanční selhání vlády?

A ještě jedna poznámka. Ekonomika takhle překotně nepofrčí navěky. Až tohle období skončí, výpadky rozpočtu kvůli vyšší nezaměstnanosti a nižšímu výběru daní budou obrovské.