Miloš Zeman opilý mocí - ilustrační koláž.

Miloš Zeman opilý mocí - ilustrační koláž. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Zeman není samozvanec, je zatím pořád jen prezident

Komunisty pronásledovaný kardinál Duka kritizoval prezidenta Zemana, kdysi komunistu, že minulou sobotu místo zájmu o ukládání ostatků komunisty pronásledovaného kardinála Berana projevil zájem o sjezd komunistů, který navštívil, aby tam komunisty vychvaloval.

Na kritiku Zeman v televizi reagoval, že Dukovi není nic do toho, jaký má prezident program. Mýlil se. Je zatím jen prezidentem, nikoliv samozvancem, a proto do jeho programu je něco nejen kardinálovi, nýbrž každému občanovi státu.

Mýlil se ovšem i kardinál Duka. Na obřadu ukládání památek kardinála Berana nemá prezident Zeman věru co dělat. Patří mezi své blízké na sjezd KSČM. Duše Berana, křesťané v duši věří, by se mohla ze Zemanovy přítomnosti vyděsit a prchnout zpět do Říma, kdežto členové KSČM byli šťastni, že je po mnoha letech navštívil se zdravicí jejich prezident.

Duka si neuvědomil, jakého máme prezidenta. A prezident si neuvědomil, že dosud není samozvancem, jehož veřejná kritika není možná. Ale uvědomil si správně, kam patří. Ke komunistům, ne mezi křesťany. Ano, tak na tom dnes jsme.