Požár v izraelském městě Haifa.

Požár v izraelském městě Haifa. Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Izrael hoří, zasaďme tam strom!

Iniciativa sázení stromů v Izraeli není nová. Vlna úmyslně založených požárů, kterou rozpoutali palestinští teroristé, ale aktuálně devastuje tamní lesy. Takže iniciativa sázení stromů ve Svaté zemi se najednou zaktualizovala. A tak jsem výsadbu jednoho stromku zaplatil jako projev solidarity v probíhající intifádě ohněm.

Izrael je jediná země v regionu, jež se aktivně věnuje hortikultuře, stará se o krajinu a cílevědomě čelí postupu pouště výsadbou lesů. Po založení Státu Izrael vznikla i v Československu iniciativa na podporu těchto aktivit v Izraeli, bolševismus u nás ji však zatrhl. Proto se Český les směl začít sázet až po revoluci v osmdesátém devátém. Sázejí ho v Negevské poušti, poblíže starobylého města Beerševa. V roce 2005 už měl Český les prvních deset hektarů, což provázely oslavy a velké plány na pokračování iniciativy.

Český les není věc českých Židů, ale českých přátel Izraele. Podporuje jej česká katolická i pravoslavná církev a své stromy v Izraeli zasadili například prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman, v době výkonu funkce předseda vlády Mirek Topolánek či místopředseda vlády Cyril Svoboda a další veřejné osobnosti i zcela soukromí občané. Od roku 2005, kdy měl Český les deset hektarů, se dodnes jeho plocha více než zdvojnásobila. A Palestinci zakládané požáry iniciativu bolestně aktualizovaly.

CertifikátCertifikát|Archív

Proto jsem včera — po zhlédnutí několika videí na YouTube z hašení v Izraeli — na chvíli potlačil svoji pravděpodobně etnicky podmíněnou lakotu a za tři sta padesát korun tam nechal jeden — můj — strom zasadit taky. Nechci nikoho přesvědčovat ani agitovat, ale web, přes který se stromky sázejí, je zde.

Celá ohnivá kampaň však ukazuje velmi důležitý fakt: Že na tu zem, na niž si Palestinci dělají před světem nároky, ve skutečnosti žádný nárok nemají. Že není, jak obvykle říkají, jejich okupovaným domovem, ale cizí zemí. Doma si to totiž nikdo nezapaluje, ani když je náhodou ten domov okupovaný. Po okupaci Československa hitlerovským Německem tu naši protiokupantští odbojáři české lesy opravdu nepodpalovali.