Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Urážky Bradyho: Ovčáček by měl dobečet!

Jiří Ovčáček svým nedělním výrokem na adresu Bradyho překročil míru únosné sprostoty. Kluk jeho věku prostě v žádném případě nesmí veřejně urážet mimořádně statečného starce, který celý život věnoval svědectví o holocaustu.

 

 

I na Hradě se mluví o skandálu s neudělením státního vyznamenání Jiřímu Bradymu, a s tím související válkou mezi Milošem Zemanem a Danielem Hermanem.

Jenom shrnutí: Herman říká, že ho Zeman vydíral a vyhrožoval, že zruší státní vyznamenání jeho strýce Bradyho, pokud přijme dalajlamu. Hrad naopak Parlamentním listům, klenotu české žurnalistiky, sdělil, že Herman nabízel Zemanovi, že se z dalajlamou nesejde, pokud jeho stýc dostane vyznamenání. Válka zuří a padají ostré výroky, až to nakonec hradní mluvčí fakt přehnal.

Jiří Ovčáček napsal v neděli dopoledne na svůj twitter: „Vzpomínáte, jak Václav Havel na poslední chvíli zrušil udělení nejvyššího státního vyznamenání Helmutu Zilkovi?“

TwitterTwitter|Archív

A k tomu přiložil link na dvacet let starou zprávu, kterak Havel na poslední chvíli neudělil státní vyznamenání rakouskému politikovi, protože na politika padlo podezření ze spolupráce s českou Státní bezpečností. A já tímto pana Ovčáčka prosím, aby tu svou špinavou slinu veřejně vysvětlil.

Co tím chce pan mluvčí říct? Přišel snad při hledání článku o Hitlerovi gentlemanovi na nějaké skutečnosti, které ukazují na spolupráci Jiřího Bradyho se Státní bezpečností? Nebo snad - díky věku Jiřího Bradyho - objevil Ovčáček něco ještě děsivějšího? A chce nám svým tweetem naznačit, že Jiří Brady byl podle jeho názoru spolupracovníkem gestapa? Že Brady, který přežil peklo koncentračních táborů a jen náhodou neskončil jako šest milionů jiných Židů v peci, udával německé tajné policii?

Ať čtu Ovčáčkovo vyjádření popředu, pozadu i na přeskáčku, jiný závěr z jeho slintu prostě nevyvodím. Ovčáček naznačuje, že Brady nebyl vyznamenán kvůli něčemu stejně temnému ve své minulosti, jako měl temnou skvrnu spolupráce s StB Zilk. A to je extremně vážné obvinění, navíc obvinění vznesené klukem, co má na zadku ještě kroužek od nočníku. Obvinění temně naznačená proti obdivu i úctyhodnému seniorovi, který celý život zasvětil boji se zlem.

Takže ne jako s Peroutkou, tentokrát opravdu a natvrdo. Ať Ovčáček předloží nejpozději v pondělí či úterý důkazy, že má o spolupráci Bradyho s StB nebo gestapem nějaké důkazy. A pokud je nepředloží, nechť prosím vrchní státní zástupce posoudí, zda Ovčáčkův slint nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu pomluvy. Urážet hrdiny přeživší holocaust nesmí být v České republice legální ani pro Zemanova mluvčího.