Trestní příkaz pro Martina Zapletala

Trestní příkaz pro Martina Zapletala Zdroj: Facebook

Trestní příkaz pro Martina Zapletala
2
Fotogalerie

Deset měsíců podmínky za holou p**el

Známý antiamerický aktivista Martin Zapletal proslul především díky tomu, že vystrčil holou řiť na americký vojenský konvoj. Pokud mne paměť neklame, tak nějak se za holou řiť dává, i když její vystrkování nemá politický podtext.

Já toho kamaráda nemůžu jmenovat, protože je to dnes ctihodný gentleman vyššího středního věku, ještě starší než já. Ale bylo to těsně po revoluci, my byli ještě mladí, a on se v rámci skutečně zodpovědného pojímání trutnovského festivalu opil jako prase. A měl už od puberty - známe se fakt dlouho - zlozvyk, že kdykoliv se někde ožral, tak se svléknul.

I ožral se tedy i v Trutnově, ještě za denního světla, a pak se stavovali na pumpě. Kamarád neřídil - chlastal zodpovědně jenom jako spolujezdec. I dojel automobil na pumpu, kamarád se svlékl, a v rouše Adamově odkvačil do prodejny, vybral si lahváče, a šel zaplatit. Bylo to po revoluci, a navíc v devadesátých letech, kdy se smělo skoro všechno. Přesto dostal rok podmínku za výtržnictví - a to ani tu p**el na nikoho nevystrkoval, jen chodil nahej.

V pátek zveřejnil Martin Zapletal, aktivista vystupující proti NATO, rozsudek samosoudkyně. Praví se v něm, že je vinen tím, že na veřejnosti přístupném místě se opakovaně dopouštěl neslušného jednání. Neslušné jednání spočívalo v tom, že vystrkoval opakovaně holou řiť na americký konvoj. A proto pana Zapletala odsoudila paní samosoudkyně na deset měsíců podmíněně s odkladem na dva roky.

K případu je možné zaujmout dvě krajní polohy: Jednak dělat, že se vlastně nic nestalo a vystrkovat holou p**el na spoluobčany je normální. Jsem zásadně proti - kdyby mne takto cestou do redakce zdravili čtenáři, asi by mi to zkazilo den. Stejně by se mi ale nelíbilo, kdyby nebohého aktivistu za jeho čin zavřeli. Je pravda, že američtí vojáci museli koukat, co že to je ve Vyškově normální. Ale určitě jim to neublížilo.

Takže rozsudek představuje jednak rozumný kompromis mezi oběma krajními polohami, a za druhé - odpovídá jiným rozsudkům za podobné chování, kdy se ovšem někdo na veřejnosti obnažoval zcela nepoliticky, bez protiamerického poselství. Paní soudkyně tedy nepodlehla módním trendům - přehnané tvrdosti za neúctu ke spojencům, nebo naopak úplné svobodě, protože svobodu vystrkovat na veřejnosti řiť lidstvu civilizace upřela. Rozsudek je standardní, přiměřený a nijak exemplární - tak, jak to má být. Takže mohu soudu gratulovat, že se z té choulostivé p**elní šlamystyky dostal bez ztráty bodu.