Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Přijatelnost výroku záleží na barvě kůže mluvčího

Politicky korektní Evropa se dopracovala do politováníhodného stadia vývoje demokracie. Přijatelnost výroku začíná záležet ne na jeho obsahu, ale na rase, vyznání a barvě pleti mluvčího. Což je samozřejmě zásadní průšvih pro svobodu slova.

Vezměme výrok: „Ženy mají cenu jen půl chlapa a nemají žádná samostatná práva. Všichni, kdo nevěří v mou víru, v nacionální socialismus, jsou méněcenní a je záslužné je na mou víru obrátit, nebo alespoň pozabíjet. A homosexuálové jsou devianti, které je potřeba zabíjet na potkání.“ No a nyní si představme, že ten výrok říká (třeba) etnický Čech, má bílou kůži, vyholenou hlavu a bomber jacket.

Je nesporné a neoddiskutovatelné, že se jedná o nácka, jenž vůbec nepatří mezi slušné lidi, a je potřeba na něj plivnout. A pak jej — samozřejmě — nechat zavřít, protože podobné nelidské postoje a výroky nepatří do civilizované společnosti. Přiznávám, že ač zastánce svobody projevu, tak myslím, že za hlásání podobných myšlenek je správné trestat.

Nyní si vezměte situaci, která je velmi podobná obsahově, ale zcela zásadně odlišná rasově, nábožensky a barvou pleti mluvčího. Představme si, že nám říká snědý Afghánec, muslim, právě ilegálně přišedší do Evropy: „Ženy mají cenu jen půl chlapa a nemají žádná samostatná práva. Všichni, kdo nevěří v mou víru, v islám, jsou méněcenní a je záslužné je na mou víru obrátit, nebo alespoň pozabíjet. A homosexuálové jsou devianti, které je potřeba zabíjet na potkání.“

No a je to naprosto v pořádku. Protože nenávist ve jménu nacionálního socialismu je zakázaná, ale k muslimům musíme být vstřícní a pohostinní — a tak je třeba podívat se na výrok našeho muslima v celém kontextu situace. On je přece z kultury, kde ženy nemají žádná práva, za odpadnutí od Alláha se tam popravuje normálně a homosexuály tam skutečně zabíjejí na potkání.

A tak musíme jeho postoje tolerovat, chápat, že to má prostě jinak, a věřit, že to vlastně myslí dobře. Pokud máte pocit, že můj modelový Afghánec je nerealistická figura, uvědomte si prosím, že uvedená a jemu do úst vložená tvrzení jsou oficiálními dogmaty islámu. Náboženství míru, k němuž se musíme chovat tolerantně a otevřeně.

Já ale podobné výjimky odmítám. Hlásání nenávisti a násilí má být trestné bez ohledu na to, jestli je mluvčí nácek, nebo muslimský ultrakonzervativec. Evropa si však zvykla, že to, co (celkem oprávněně) netoleruje vlastním občanům, je ochotna skousnout u ubohých imigrantů, kteří nás přišli multikulturně obohatit. Je to nerovnost před zákonem, pokrytectví a diskriminace. Ta nenávist — k ženám, gayům a jinověrcům —, již nám přinášejí muslimští imigranti, by měla být stejně trestná, jako trestáme xenofobní výroky a činy našich nácků.