Zdeněk Svěrák ve hře Hospoda na mýtince

Zdeněk Svěrák ve hře Hospoda na mýtince Zdroj: Petr Novotný / Mafra / Profimedia.cz

Vymyšlená mluvčí? Nechte Haška na pokoji, Svěrák je horší!

Pražská intelektuální lumpenkavárna zahájila štvanici na sociálnědemokratického hejtmana Michala Haška. Takzvaní intelektuálové znovu ukazují, jak neměří všem stejným metrem, a jak svým oblíbencům široce tolerují to samé, co u svých protivníků bouřlivě kritizují.

Jihomoravského hejtmana štvou novináři i intelektuálové jak lovnou zvěř - a to vše kvůli maličkosti, kvůli neexistující tiskové mluvčí. Podívejme se jen na výběr titulků, které celou pseudokauzu představují veřejnosti: 

MF Dnes: Za Haška léta komunikuje neexistující mluvčí, skrývá se za ní lobbistka.

Neovlivní: Co má hejtman Hašek? Mluvčí, která neexistuje!

Ke štvanici se k mému nesmírnému překvapení připojil i Reflex: Hašek nikdy neslyšel o své mluvčí. Ožívá jeho syndrom lhavosti?

Prostě - na pana hejtmana uspořádali jeho nepřátelé kvůli úplné maličkosti - užívání fiktivní tiskové mluvčí - hon a štvanici. Je symptomatické, že svým oblíbencům, miláčkům kavárny, úplně to samé tolerují, i když je to stokrát horší!

Všichni víme o masové oblibě Zdeňka Svěráka, herce, scénáristy a podle mnohých mých známých nejvhodnějšího kandidáta na příštího prezidenta místo Miloše Zemana. Pana Svěráka lumpenkavárna prostě miluje. Ale nezapomínejme jednu zcela zásadní věc: on spolupracuje s fiktivní osobou celoživotně!

Wikipedie uvádí: ”(Svěrák) je jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U pavouka, v němž vznikla postava nedoceněného českého velikána Járy Cimrmana. Roku 1967 vzniklo Divadlo Járy Cimrmana zkoumající odkaz Járy Cimrmana. Pro toto divadlo připravil Svěrák první hru pojmenovanou Akt a na dalších třinácti se pak spoluautorsky podílel spolu s Ladislavem Smoljakem. Ve všech hrách divadla také Svěrák hraje".

Prostě: když si Svěrák vymyslí Cimrmana a pak se dlouhá léta živí hraním jeho her - přestože Cimrman neexistuje - je to pro pražskou kavárnu v pořádku. Zatímco když si hejtman Hašek vymyslí jednou jednu zanedbatelnou administrativní pracovnici, je z toho haló a volání po rezignaci. Proto myslím, že pseudokauza vymyšlené mluvčí jihomoravského hejtmana Haška je něco, za co by se pražští intelektuálové měli opravdu stydět.