Ne každý Rus chudne. Třeba rektor Vladimir Litviněnko (vpravo).

Ne každý Rus chudne. Třeba rektor Vladimir Litviněnko (vpravo). Zdroj: Kreml

Rusové nebudou kupovat boty, Putin je najednou hodnější a šéf jeho kampaně má rekordní příjmy

Už je jasné, proč byl Putin nedávno v Petrohradě ve svém projevu tak vstřícný vůči Západu. Ekonomika se dál propadá a lidé šetří, kde mohou.
Reálné příjmy Rusů poklesly v květnu o 11,5 procenta ve srovnání s předchozím měsícem, uvádí ruský statistický úřad Rosstat. V ročním srovnání reálné příjmy klesly o 5,7 procenta, uvedl Rosstat. Údaje Rosstatu také ukázaly, že nastal pokles v maloobchodě a ještě se minulý měsíc zrychlil. V ročním srovnání je to pokles o 6,1 procenta.

Ruská ekonomika, zasažená západními sankcemi a nízkými cenami ropy, poklesla v roce 2015 o 3,7 procenta. Propad pokračoval i v tomto roce, bylo to o 1,4 procenta v prvních třech měsících roku ve srovnání se stejným obdobím v roce 2015. Údaje uvedla tisková agentura Interfax s odvoláním na ruské Ministerstvo hospodářského rozvoje. Investice do automobilů a nákupu stroj klesly o 8,4 procenta. Aspoň že nezaměstnanost se drží na 5,8 procenta.

Prudký pokles příjmů sil se Rusové snaží vyrovnat snižováním výdajů na potřebné položky. Podle průzkumu provedeného společností pro výzkum trhu Romir 43 procent Rusů muselo v průběhu minulého roku seškrtat výdaje na potraviny a 31 procent uvedlo, že méně utratí za obuv a oblečení. Psal o tom v dubnu list Vedomosti.

Abychom ale byli vyvážení, není pravda, že se všem vede špatně. Server Moscow Times píše o tom, že vedoucí petrohradské státní Univerzity nerostných surovin a bývalý šéf kampaně prezidenta Putina Vladimir Litviněnko byl opět vyhlášen za muže s nejvyšším příjmem ze všech rektorů ruských vysokých škol. Podle zpravodajského portálu RBC si loni vydělal 277 milionů rublů (3,5 milionů dolarů), což je o 197 milionů rublů více než v roce 2014. Peníze mu ovšem neplynou jen z provozování vzdělanosti. Vlastní 14,54 procenta akcií ve společnosti PhosAgro. Je to podle  žebříčku Forbes 177. nejbohatší podnikatel v Rusku. Jak je vidět, není Litviněnko jako Litviněnko. Každý svého štěstí strůjce.

Prostě jde to, jen chtít. Kdyby běžní Rusové pořád nenaříkali a taky podnikali v hnojivech a pomohli Putinovi s kampaní, nemuseli by uvažovat, za co si koupí boty.