CZexit

CZexit Zdroj: Reflex.cz

Vystoupení z EU by byla pro Česko kardinální hloupost

Z Evropské unie rozhodně (dvakrát podtrženo) vystupovat nechci. To je moje jasná volba v - naštěstí virtuální - hře Reflexu na referendum o vystoupení či setrvání Česka v evropském klubu. Britové, kteří zakrátko budou hlasovat doopravdy, jsou na tom úplně jinak než my tady mezi kopci uprostřed kontinentu. Vlastně je to stejné jako v manželství: moudrý člověk z něj také neutíká jen proto, že všechno neklape podle něj a občas to mezi „členy“ i drhne.  

Když už jsem u toho manželství. Arabové mají takové trefné přísloví: Manželství je jako obléhaná pevnost, kdo je venku, chce dovnitř a kdo je uvnitř, chce ven. S Evropskou unií je to dost podobné. Ale ať si svůj život v „pevnosti“ obracím, jak obracím, žít v manželství i v Unii je stokrát výhodnější, lepší a příjemnější než být single (nebo kůl v plotě?). Jenže oboje je třeba si odpracovat, přičinit se, nic nespadne z nebe, nic nezařídí jen ten druhý.

Česko není jako Velká Británie silnou zemí, která svůj vliv neztratí ani v případě vystoupení z EU. Nejsme bohatí jako Švýcaři. Nemáme ropu jako Norové. Nejsme velcí jako Němci. Zato máme zatraceně blízko Putinovo Rusko. Kdybychom čistě teoreticky z klubu vystoupili, náš hlas bude na mezinárodním hřišti připomínat pípání ptáčka. To za prvé. Ekonomicky si také nepolepšíme, jsme s Unií příliš svázáni a na ní závislí. To za druhé. A za třetí? On ten svobodný pohyb, který si užíváme třeba jen o dovolené, je přece také něco úžasného.

A že patříme podle průzkumů k největším euroskeptikům? Ale my patříme k největším skeptikům obecně! Přihodilo se nám to v průběhu dějin. Prošly občas přes nás, někdy dokonce po našich ohnutých zádech, jsme proto preventivně připraveni na špatné. Jakási předběžná opatrnost to je. Když bude špatně, my s tím přece předem počítáme. Když bude dobře, budeme mile překvapeni. Teď se sice máme asi nejlépe v naší historii – i díky členství v EU a v NATO – ale nepřipouštíme si to. Zase ta předběžná opatrnost, že?!

Jistě, Evropská unie není dokonalá. Ale ani my dokonalí nejsme. Docela se k sobě hodíme.

P.S. Mimochodem, rozsáhlý výzkum demografů z pražské VŠE před pár lety prokázal, že manželství je výhodné, a to zejména pro muže. Žijí déle