Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Wikipedia

Zeman nezná textaře Horáčka. Doktora Alzheimera zná?

Pan prezident přiznal alarmující detail o své psychické kondici. Bohužel je ten detail tak podstatný, že by měl vést k jeho odvolání z funkce pro zdravotní nezpůsobilost. Česká republika si nemůže dovolit mít v čele dementního prezidenta.

Existuje cosi, co lze nazvat obecná hladina vzdělanosti v populaci. U středoškolsky vzdělaného člověka například čekáme, že bude znát jména Homér, Hamlet a Hitler, pokud má někdo školu vysokou, mlčky předpokládáme, že bude znát i Hegela a Heideggera. Jde o takové jakési normy, bariéry v populaci, které oddělují skupiny lidí dle jejich vzdělání a rozhledu.

K obecné hladině vzdělanosti pak samozřejmě také patří, že člověk, i když se třeba vůbec nezajímá o to které umění, už někdy slyšel jména jeho nejvýznamnějších protagonistů. I když se vážné hudbě vyhýbám se stejnou vehemencí jako klystýru, jméno Bělohlávek znám. Stejně tak vím, že Jágr je hokejista. Případně že Horáček je textař. Prostě ty nejlepší ve svém oboru v naší malé zemi trochu lucidní člověk zná podle jména. Ono - jako u pana Horáčka třeba - je totiž těžko hledat jiného srovnatelně dobrého.

Prezident Zeman nyní - v nedělním rozhlasovém vysílání - s neskrývanou hrdostí a sebevědomím přiznal, že jméno Michala Horáčka nezná. Doslova pan prezident pronesl: "Když jsem se dozvěděl, že chce Michal Horáček kandidovat, tak jsem se svých spolupracovníků zeptal, kdo to je.“

Je prakticky jisté, že se pan prezident za svůj život se jménem Michala Horáčka setkal, a to opakovaně. Je to stejná jistota, jako že slyšel jméno Vlastimil Harapes nebo Karel Gott. Prostě žije v prostředí, kde se v kulturním povědomí jméno pana Horáčka udržuje po desetiletí, a není představitelné, že by to jméno nikdy neslyšel.

Z jeho výpovědi ale jednoznačně vyplývá, že si to již nepamatuje a to jméno mu nic neříká. Vzhledem k jeho životosprávě třeba podtrhnout, že má zvýšené riziko vaskulární demence (špatné prokrvování vlásečnic v mozku), protože je kuřák. Jeho záliba v alkoholických nápojích pak zvyšuje riziko alkoholové demence, a před Alzheimerem nejsme chráněni nikdo bez ohledu na životosprávu.

Takže těžko bez důkladnějšího vyšetření soudit, proč už pan prezident zapomíná jména zásadních osobností kultury. Ale jedno ze Zemanovy náhlé zapomnětlivosti přece jenom vyplývá: V Bohnicích na pavilonu demencí by už měli chystat prezidentské apartmá, dlouho prázdné nezůstane.