Miloš Zeman a Vladimir Jakunin.

Miloš Zeman a Vladimir Jakunin. Zdroj: ČTK

Andrej Jakunin čile obchoduje se Západem, navzdory otcovým kázáním.
Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.
Putin to Západu natírá, že ano.
3
Fotogalerie

Jak si Zemanův přítel a spol. užívají na Západě a Rusům kážou obětování se pro vlast

Systém ruského vládnutí je prolezlý pokrytectvím. Na jednu stranu se lidem ukazují ostatky svatých a horlí proti Západu, na druhou stranu si úzká elita spojená s Putinem ulívá peníze do Panamy a jinam a žije v neskutečném blahobytu.

Dobrý známý Miloše Zemana Vladimir Jakunin patří k těm, jehož jméno se v minulých dnech propíralo v souvislosti s čilými finančními transakcemi ruských boháčů z Putinova okolí. Jakunin býval šéfem monopolních ruských železnic, dělal sluhu už za komunistického režimu a měl blízké vztahy s tajnou službou KGB, tedy zločineckou organizací, která moskevský režim podpírala. Jakunin je tím mužem, který pozval Zemana v roce 2014 na ostrov Rhodos, kde se konala konference s názvem Dialog civilizací. Pořádalo ji Světové veřejné fórum a Zeman tam jel místo toho, aby cestoval na Valné shromáždění OSN.
Sunday Times přinesly před pár dny odhalení, že Andrej Jakunin, syn tohoto protizápadního ideologa Vladimira Jakunina, má další londýnský byt. Ten je ještě větší než ten dosavadní, o kterém se už vědělo. Jak si všímají Moscow Times, zatímco Jakunin jezdil po Rusku s relikvií pásu Panny Marie a vyzýval Rusy, aby se vyvarovali kontaktu se Západem, jeho vlastní syn Andrej mezitím tajně získal britské občanství a jeho vnuk chodil na britskou soukromou elitní školu. Takhle to chodí v praxi. Pravoslavné relikvie jsou tu pro lid, který si utahuje opasky, pro lid jsou určena i varování před prohnilým Západem, ale jinak si tato vrstva nečiní žádné zábrany užívat si kapitalistických západních výdobytků ze všech sil.
Když přišla aféra Panama papers, došlo i na Rusko. V seznamech mezi těmi, kdo si uložili majetky v daňovém ráji, je i žena Dmitrije Peskova, Putinova mluvčího. Peskov sám je znám tím, že na svatbě se svou poslední ženou měl na ruce hodinky za 670 000 dolarů, což nijak neodpovídá jeho (deklarovaným) příjmům. Je tam i Alexej Patrušev, synovec Nikolaje Patruševa, bývalého šéfa FSB, nástupkyně slavné KGB, a kmotr Putinovy dcery. Strýček Nikolaj stále varoval Rusy před nepřátelským Západem.
Běžným Rusům se kvůli západním sankcím zapříčiněným okupací Krymu a zákazům dovozu některého západního zbožní zhoršuje životní úroveň, ale smetánka využívá společnost Mossack Fonseca k přelévání svých peněz. Jaké pokrytectví v Rusku vládne, to se vědělo už dávno, teď má ale veřejnost další pikantní detaily o tom, jak to doma chodí.
Jak v Moscow Times píší, ve své poslední knize antropolog Mancur Olson popisuje dva druhy banditů: potulné a stabilní. Podle jeho teorie kdysi lidé prostě něco ukradli a potom odešli. Pak někdo přišel na to, že je možné prostě zůstat na místě a vybírat poplatky. Tak vznikla vláda, popřípadě civilizace. Stabilní bandité se stali součástí společnosti, které vládli. Vynucují bezpečnost, aby maximalizovali svoje zisky. To vytvořilo vládu práva a nakonec jim zabránilo být bandity.
Oliver Bullough v Moscow Times dodává, že je to šikovná teorie, ale padá, když narazí na něco takového, jako jsou offshorové finance. Pokud bandité mohou krást tak, jak se jim zlíbí, začnou využívat daňové ráje, aby skryli původ svých peněz. Utrácejí je někde jinde. Offshoroví bandité jsou něco zcela nového. Kombinují v sobě obě kategorie potulných a stabilních lupičů. Jejich peníze se „toulají“, zatímco oni sami jsou na místě. Mohou tak vydělávat peníze donekonečna, aniž by měli nějakou potřebu zlepšovat společnost, ve které žijí. Pro bandity je to nejlepší kombinace, společnost z toho ale nemá vůbec nic.
Podle průzkumu Crédit Suisse Global Wealth Report z minulého roku za patnáct let Putinovy vlády v Rusku střední třída (ti, kdo vlastní majetek odpovídající 18 000 až 180 000 dolarů a tvoří 4,1 procenta populace) získala 137 miliard dolarů v aktivech. To se nezdá být tak špatné, píší Moscow Times. Jenže pak zjistíte, že nad střední třídou je ještě další vrstva, asi 0,5 procenta populace, která za stejnou dobu získala hned 687 miliard dolarů. Horní desetina obyvatelstva vlastní 87 procent bohatství v Rusku. Jak píše server pbs.org, 111 miliardářů v Rusku vlastní 19 procent bohatství. Tato nerovnost je důsledkem toho, že s majetkem nepřichází žádný pocit odpovědnosti vůči společnosti. Pak se objevují lidé jako Jakunin, kteří hlásají odvržení Západu, ale jeho vlastního syna se to z nějakého důvodu netýká.
Být offshorovým banditou ještě neznamená, že jde nutně o něco nezákonného. Je to ale záležitost mimořádného pokrytectví, pokud je to ještě spojeno s kázáním druhým o tom, jak se mají uskromnit pro vlast.
Ruská moc má navíc tendenci tuto podobu společnosti šířit do zemí, kde Moskva uplatňuje svůj vliv. Jedním ze služebníků této expanze je i Miloš Zeman a skupina jeho věrných. Ti samozřejmě jen sbírají ohlodané kosti, které padají ze stolu. O jejich charakteru a pojetí vlastní důstojnosti vypovídá, že jim to stačí. K tomu ještě přidají pár řečí o tom, jak se osvobozujeme od Západu. Aspoň někdy člověk ví přesně, z čeho je mu nevolno.