Zasedání zastupitelstva ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku se zabývalo 15. února ubytováním iráckých křesťanů v obci. Na snímku jsou jsou její obyvatelé, kteří se zasedání zúčastnili.

Zasedání zastupitelstva ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku se zabývalo 15. února ubytováním iráckých křesťanů v obci. Na snímku jsou jsou její obyvatelé, kteří se zasedání zúčastnili. Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková se zúčastnila veřejného zasedání zastupitelstva ve Smilovicích
Zasedání zastupitelstva ve Smilovicích
Zasedání zastupitelstva ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku se zabývalo 15. února ubytováním iráckých křesťanů v obci. Na snímku jsou jsou její obyvatelé, kteří se zasedání zúčastnili.
Na snímku je starosta Miroslav Nogol
Zasedání zastupitelstva ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku se zabývalo 15. února ubytováním iráckých křesťanů v obci.
5
Fotogalerie

Chachaři nechtějí irácké křesťany, my zas v Praze nechceme chachary!

Žijeme ve velké době, naši vnuci nám budou závidět. V době, kdy se výrok parodizujících škodolibců stává realitou, je čest žít! Čechy v ČR nechceme! byla parodická skupina na Facebooku, heslo Křesťany v ČR nechceme! hýbe reálnými Smilovicemi!

Chápu a sdílím obavy řady spoluobčanů z muslimských uprchlíků a ekonomických migrantů. Nejsem fakt sluníčkář a nevítám muslimy. Vlna nevole, která řádí ve Smilovicích v návaznosti na ubytování křesťanských uprchlíků z Iráku, však dělá sluníčkáře i ze mne.

Ve Smilovicích na frýdecko-místecku se zvedla vlna odporu proti tomu, aby tam byli ubytováni křesťané z Iráku, kterým Česká republika nabídla pomoc a azyl. Jde o lidi, kteří se už nikdy (alespoň jak ukazuje politická situace v regionu) nebudou moci vrátit domů, lidi vyhnané z domovů těmi samými, kterých se bojíme i my – muslimskými teroristy, fanatiky a jejich násilnostmi.

Jde o lidi pečlivě vybrané a prověřené. Projekt organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. Rozhodně to nejsou anonymní migranti, ale proklepnutí, slušní lidé. A především jde - alespoň základním nastavením – o „naše lidi“. Lidi, se kterými sdílíme hodnoty jako (byť to zní zprofanovaně) lásku k bližnímu a nenásilí. Iráckých křesťanů má ve Smilovicích sídlit jen několik desítek.

Přesto je v obci protestní bouře, obyvatelé vystupují proti starostovi, který je prouprchlický a kausu zpracovávají celostátní media včetně televize veřejné služby. Ne na protiislámských náladách, ale v případu Smilovice vypluly na hladinu skutečně nechutné, xenofobní a fašizující proudy ve společnosti.

Když se někdo bojí muslimů, protože jsou muslimové, tak to má racionální jádro. Hranice muslimského světa jsou krvavé, život v muslimských zemích je plný krutosti a nesvobody, lidé nemají stejnou cenu jako u křesťanů. Strach z nich není chorobný, ale adaptivní.

My jejich násilný, nesvobodný svět prostě nechceme. Když se ale někdo bojí uprchlíků ze stejného civilizačního okruhu, stejné kultury a stejných hodnot jako ta naše jenom proto, že jsou cizinci a jsou tmaví asi jako autor tohoto textu, jde o čirý fašismus.

Proto upřímně prosím ty obyvatele Smilovic, kteří proti ubytování prchajících vystupují, aby nejezdili do Prahy. Především podotýkám, že se to netýká pana starosty a dalších rozumných občanů Smilovic. Na snímku je starosta Miroslav NogolNa snímku je starosta Miroslav Nogol|ČTK/Ožana Jaroslav

Týká se to fakt jen těch smilovických xenofobů. Takže vážení:  Sociokulturní rozdíl mezi průměrným Pražanem a vámi je mnohem větší, než mezi tím Pražanem a iráckým křesťanem. Míra sounáležitosti s někým blízkým - jiným člověkem naší kulturní tradice - u vás zakrněla vlivem pokročilého buranství, a o takové v Praze nestojíme.

Nejezděte sem. Říkáte bo!, fandíte Baníku, pijete místo piva a vína kořalku a nemůžete rozdýchat, že jste jen vzdálená periferie Ostravy. Čili i mezi chachary druhá liga. Pokud bude třeba nějak vytížit spoje hromadné dopravy (pokud vám tam tedy něco jezdí), posílejte místo sebe na výlet do Prahy Iráčany.

Na Blízkém Východě je náboženství živější než v Evropě, takže lze u těch Iráčanů očekávat větší lásku k bližnímu, milosrdenství, pokoru, úctu ke všemu živému, slušnost, prostě křesťanské hodnoty, než u vás, kteří jste doživotně poznamenaní buranstvím. Odmítáte přijmout slušné a prověřené lidi, kterým doma chtějí musulmani uříznout hlavu. Tak si v těch Smilovicích zůstaňte a nejezděte do Prahy, o esenciální křupany fakt nestojíme!