Boží sranda

Boží sranda Zdroj: Archív, Ivan Steiger

Charlie Hebdo: Boží sranda

Pařížský týdeník Charlie Hebdo vydal k prvnímu výročí masakru, kdy část redakce vystříleli islámští teroristé, speciální vydání, na jehož obálce je vyobrazen ozbrojený, zakrvácený a zakaboněný křesťanský Bůh s titulkem „Vrah je stále na ­útěku.“

„Německé evangelíky to popudilo tak, že se na mě obrátili, jestli bych k tomu něco nenakreslil,“ napsal mi výtvarník a spolupracovník Reflexu Ivan Steiger.

„A tohle je výsledek.“ Jeho kresbu Ježíše Krista s kořeny otiskl Frankfurter Allgemeine Zeitung a jako reakci na Charlie Hebdo ji šíří němečtí křesťané s tímto jednoduchým sdělením: Dobrá zpráva: Bůh je tady, nikoli na útěku a s doprovodným textem, ve kterém se mimo jiné píše, že „Ježíš Kristus nic nevlastnil, nevelel žádné armádě a nedobyl jedinou zemi. Byl to přivandrovalec, cizák, žadatel o azyl a bezdomovec. Vnímal bídu svých současníků. Miloval, vyučoval, léčil a chránil lidi od zlého. Zemřel za naše viny a za hříchy celého světa a tři dny po smrti vstal z mrtvých. Žije – také v tom, co zvěstoval, ve slovech a skutcích svých následovníků a v srdcích těch, kdož v něj věří.“

Pobouření křesťanů nad vyobrazením Boha jako vraha na útěku je vcelku logické. Ty doby, kdy se ve jménu Ježíše Krista pořádaly křižácké výpravy a na nově objevených kontinentech masakrovalo původní obyvatelstvo, jsou naštěstí stovky let pryč. Země současné Evropy jsou sekulární a vesměs nábožensky tolerantní. Na rozdíl od muslimských zemí Blízkého východu, odkud k nám proudí uprchlíci a odkud také pochází většina radikálních islamistů, kteří svou víru v Alláha šíří násilím, terorem a netolerancí.

Vše o útoku na Charlie Hebdo >>>

Jenže na druhou stranu: Když hájíme právo tisknout karikatury Mohameda jako teroristy s doutnákem v turbanu a odsuzujeme vyhlášení trestu smrti pro autory těchto kreseb, máme měřit dvojím metrem a protestovat proti podobným vyobrazením křesťanského Boha? Jistěže ne.

Vtip je ovšem v tom, že pokud nějaký radikální křesťan neunese letadlo a nenamíří je se zvoláním Kristus je věčný třeba na posvátnou mešitu al-Masdžid al-Harám v Mekce během každoroční pouti miliónu muslimů a nebo pokud dobře organizovaná skupina fanatických katolíků nevyhodí do vzduchu coby symbol arabské zpupnosti a nenasytnosti nejvyšší mrakodrap světa, Burdž Chalífa v Dubaji, nepůjde o karikaturu, ale samo­účelnou provokaci a primitivní urážku křesťanské víry.

Vypovídající v přístupu ke karikování křesťanského Boha a Mohameda muslimů je také fakt, že redakce Charlie Hebdo tentokrát nemusí povolávat policejní ochranu ani se z obav z fyzické likvidace barikádovat na neznámém místě.

Křesťané do boje s ní totiž nevytáhli kalašnikov, ale Steigera.