Demonstrace na podporu Palestiny

Demonstrace na podporu Palestiny Zdroj: Jiří X. Doležal

Demonstrace na podporu Palestiny
Demonstrace na podporu Palestiny
Demonstrace na podporu Palestiny
4
Fotogalerie

Demonstrace pro Palestinu: Nikdo nepřišel!

Palestinští aktivisté svolali demonstraci na protest proti násilí v Izraeli. A to přesně v momentě, kdy v Izraeli vrcholí vlna palestinských teroristických útoků a následných akcí izraelských bezpečnostních sil.

Na Facebooku se objevila pozoruhodná událost: „Palestinská komunita zve na solidární akci s palestinským lidem, proti kterému jsou páchány zločiny izraelskými okupačními silami a skupinami osadníků. Akcí chtějí organizátoři upozornit na vlnu násilí a nepokoje, které v současné době probíhají na Západním břehu a v Gaze. Akci pořádá Palestinský klub v České republice ve spolupráci s International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity).“ Toto prohlášení se objevilo poté, co už několik týdnů Izraelem prochází nová vlna teroristických útoků palestinských Arabů, kteří začali noži vraždit Židy. Svolávat tedy demonstraci proti násilí na Palestincích je neuvěřitelná drzost, v jiddiš pak chucpe.

 Už před akcí začali uživatelé Facebooku dávat najevo, že podporu utlačovanému palestinskému lidu nebude “úplně jednoznačná”. Cituji z jednotlivých postů:

- Podpora terorismu je myslím trestný čin.

- Tak nějak nevím, ale dle informací je útočícím magorem s nožem Palestinec, který je následně zastřelen (což je pochopitelné a správné). Kameny házejí palestinské děti/puberťáci, zatímco ty izraelské sedí ve škole, rakety odpalované na Izrael lítaly odkud? no z palestinského území pro jistotu umístěné v obytných blocích / nemocnicích s civilisty jako živé štíty… Kdyby místo toho všeho šli kamenovrhači makat a budovat společnost, mají tam za ty desetiletí ráj na zemi.

- Palestinská komunita by měla vzkázat palestinskému lidu ať přestane s neustálými útoky na Izraelce. Získá tím mír a nakonec i svůj stát

 Tolik Facebook. Chvíli před začátkem akce jsem byl pod Koněm i s foťákem. Pět minut před šestnáctou se objevilo několik mužů s transparenty. Dohromady asi pět. Když jsem se zeptal, proč obhajují vražedné útoky na Židy, buď neodpovídali, nebo se vykrucovali, až mne jeden z mužů hovořící špatnou češtinou začal fyzicky napadat (video připravujeme). Na místě přítomní policisté jej okamžitě zastavili (děkuji) a demonstrace v klidu začala. Tvořily jí dvě skupiny: Pět chlapců s rudou vlajkou, podle řeči Čechů, kteří stáli kousek opodál. A několik lidí obého pohlaví, mezi kterými byla podle řeči i řada Arabů, tvořili pak tělo demonstrace - to byl svolavatel a jeho nejbližší kamarádi. Vytvořili devatenáctihlavý dav s prapory palestinské samosprávy a transparenty, na jednom antisemitská kresba, a stáli. V prostoru před nimi, „pod Koněm“, bylo místo pro demonstranty. To zůstalo prázdné, protože kromě zmíněných žádný demonstrant nepřišel.

 Po patnácti minutách, kdy propalestinští demonstranti stáli a hleděli, se asi padesát metrů pod nimi usídlil křesťanský kazatel s mikrofonem a zesilovačem a začal kázat, dost nahlas, takže připoutal veškerou pozornost v okolí Koně. Takže nakonec se propalestinská demonstrace stala obecenstvem křesťanského kazatele.