Kvůli zvěrstvům IS umírají nevinné děti

Kvůli zvěrstvům IS umírají nevinné děti Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: 10 zásadních věcí, které měla EU udělat v uprchlické krizi a proč tak selhala

Čeští i evropští politici chrlí každý den nejrůznější nápady jak čelit uprchlické krizi. Jenže pořád zaznívá to samé a často i to nepodstatné. Evropská unie při řešení migrace selhala na celé čáře. Především nedodržela ani to, co bylo kdysi dohodnuto a podepsáno. Co tedy měla Evropa udělat, aby předešla chaotickým scénám, které vidíme všude?

1. EU dlouho přihlížela zásadnímu porušování schengenských dohod o ochraně vnějších hranic. Ty byly a jsou propustné po moři prakticky bez jakýchkoli kontrol v Řecku a Itálii. Po zemi tomu tak bylo na maďarsko-srbské hranici.

2. Nebyly včas (například před půl rokem) uplatněny ani přechodná opatření na vnitřních hranicích, která by omezila chaotické proudění uprchlíků po Evropě.

3. Další chybou je nevyjasněná a nahodilá azylová a imigrační politika EU. Jak vidíme, každý stát postupuje podle vlastního uvážení. Koordinace a spolupráce je malá. Bohužel o imigrační politice Unie dlouhá léta jen diskutuje, nedokázala nic zásadního dohodnout.

4. Selhaly nejdůležitější evropské instituce – Evropská komise, Evropský parlament a bruselská byrokracie. Jejich slabost a neschopnost se projevily v tu nejméně vhodnou dobu. Komise vymyslela jedinou věc – kvóty, které část států zcela odmítá.

5. EU se pořád dělí na státy první, druhé a možná i třetí kategorie. Finanční pomoc zemím, které byly nejvíce zasaženy uprchlickou krizí, neodpovídala tomu, co se konkrétně dělo a jaké kdo měl potřeby.

6. Evropská unie už více než 20 let hovoří o vytvoření společné „evropské armády“. Nic takého ale neexistuje a zdá se, že ani dlouho existovat nebude. Zejména při omezování plavby pašeráckých lodí plných imigrantů, by ale velký význam podobné vojsko mělo.

7. O tom, že běženci zejména z Blízkého východu se dají do pohybu, se vědělo dlouho. Bylo jen otázkou času, kdy se celý proces spustí. Nikdo nic podstatného ale v EU kvůli tomu nedělal. Zcela jasné indicie přitom existovaly už minulý rok.

8. Navíc některé dokumenty EU a jejich institucí v dlouhodobých výhledech počítaly i s přílivem více než půl milionu uprchlíků za rok pro současné období (veřejnost si to nevšímala a nebylo ji to ani zdůrazňováno). Varování zůstala na papíře. K čemu se vlastně podobné výzkumy platí?

9. Zejména Německo, Francie i Evropská centrální banka se až příliš dlouho zdržovaly Řeckem, kvůli kterému byly vyhozeny stovky miliard euro. Imigrace bude mít přitom na domácí politické scény zemí Unie daleko závažnější dopady než Řecko, kterému mělo být umožněno už před lety zkrachovat. Neschopnost evropských politiků tak bohužel posiluje extrémistické, xenofobní a populistické síly. 

10. EU je více nejednotná, než si dokážeme připustit, projeví se to v jejím postupním oslabování. Přitom si verbálně hraje na světovou mocnost. Jak ale vidíme dnes, je lehce zasažitelná na příliš mnoha místech. Její bezpečnost neexistuje bez NATO a USA. Její ekonomika zaostává za Asií. A Rusko na ní pohlíží jako na nepřítele. Co s tím chtějí v Bruselu dělat?

I když dnes si to evropští politici nepřipouštějí, bude mít současná situace fatální dopady na další fungování celé Evropské unie. Stabilita kontinentu je pro budoucnost ohrožena. A řešení v nedohlednu.