Zhruba 50 běženců se 30. července pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem (na snímku z 21. července). Podařilo se jim poškodit branku, mimo pozemek se ale nedostali. České televizi to sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zhruba 50 běženců se 30. července pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem (na snímku z 21. července). Podařilo se jim poškodit branku, mimo pozemek se ale nedostali. České televizi to sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: První násilnosti imigrantů jsou tady

Výtržnosti v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem ukázaly, že ten nejhloupější rasový, náboženský a etnický stereotyp - imigranti budou dělat virvál - se zakládá na realistickém očekávání.

Jenom do Německa letos přibude asi půl milionu uprchlíků, jak očekávají skromnější odhady. Přesto jsme stále na začátku opravdového stěhování národů, které vypukne, až bude rok či dva na blízkém Východě a v severní Africe sucho. Ty počty uprchlíků, které nyní do Evropy přicházejí, jsou pouhý zanedbatelný předvoj, co nás čeká po dalším vyostření klimatického rozvratu a také spolu s tím rozvratu dalších muslimských států středního Východu a Maghrebu.

Česká republika je v tom přílivu uprchlíků zcela okrajovou zemí, příchozí chtějí do Německa, Švédska a Velké Británie. Přesto se už počty zadržených imigrantů i u nás pohybují kolem padesáti za víkend. Zatím. A počty lidí, které jsme museli ubytovat v zařízeních pro uprchlíky, jsou o dva řády nižší, než se jich musí ujímat země jako Rakousko či Maďarsko.

Přesto už nyní, na samém začátku procesu, který bude trvat další desetiletí, došlo v Bělé ke vzpouře imigrantů. Vylamovali branky kolem ubytovny a křičeli ,,Svobodu, svobodu". Bylo jich asi padesát a policie kvůli tomu musela povolat posily. Takže v podstatě při první možné příležitosti se nekompromisně prokázal ten nejhloupější xenofobní předsudek: Kulturně odlišní, zvláště muslimští imigranti nám tu budou dělat bordel a dopouštět se násilností.

Ano, dělají bordel a výtržnosti. To je realita, ne rasistický předsudek. Ach jo.