Marcecl Chládek

Marcecl Chládek Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: MF DNES jako Rudé právo: Chládka odvolají kvůli článku v Babišově deníku

Mám deja vu. Deja vu do doby, ve které jsem dokonce ani nežil, ale o které jsem s hrůzou četl literaturu faktu. Mám pocit, že jsme se dostali do padesátých let, kdy si ráno v novinách člověk přečetl, který soudruh bude ten den zatčen.

Ráno Babišova MF Dnes otiskla článek, že je Chládek hulvát. Před polednem - 28. května 2015 v 11:26 - byl článek i na webu idnes. O šest hodin později byl Chládek odvolán. S radostí mohu konstatovat, že se realita vrátila do padesátých let, kdy si ráno někdo ze soudruhů z UV přečetl v Rudém právu, že je vlastně zrádce socialismu, a odpoledene byl zatčen. Rudé právo však hovořilo za totalitní politickou stranu. Za Ústřední výbor Komunistické strany Československa, nejvyššího držitele moci ve státě. MF Dnes hovoří úslužnými ústy Jaroslava Plesla za Andreje Babiše.

Dnešní pád ministra ukázal, že prostě přestaly platit demokratické mechanismy řízení společnosti. O vládě a soudruzích, kteří v ní sedí, se dnes rozhoduje ne ve vládě, ale ve skutečném centru moci - Agrofertu. Premiér Sobotka výměnou za to, že mu Babiš dovolil zvýšit důchody, odkývá libovolný požadavek a odvolá kohokoliv ze svých lidí. Chládka obětoval na písknutí Babišovy Fronty bleskově, tentýž den, kdy list miniszra financí označil Chládka za zemského škůdce, který se lstí vetřel do důvěry mocných. Ihned byl po zásluze odvolán.

Causa ukazuje jediné: Zastupitelská demokracie skutečně v České republice skončila. Naše země by se ode dneška měla oficiálně nazývat „teritoriální divizí Agrofertu“. Už nejsme země, ale jeden velký komerční projekt generálního ředitele a majitele Andreje Babiše.