HYBRIDNÍ VÁLKA, OPERACE KONVOJ

HYBRIDNÍ VÁLKA, OPERACE KONVOJ Zdroj: ČTK

RADEK BAJGAR: Hybridní válka, operace Konvoj

Kreml podnikl neúspěšnou válečnou operaci v rámci úvodních stadií hybridní války – cílem bylo ustavit pocit, že česká společnost je rozdělená: Jedna část podporuje Západ, NATO a průjezd konvoje, druhá část chce z NATO vystoupit a být součástí slovanského Východu. Ukázalo se, že poměr je tak asi 95:5 ve prospěch západní civilizace, ale Rusové možná zatím jen potřebovali existenci východní skupiny ustavit.

Příště vzbudí pocit, že je těm lidem ubližováno. A nakonec že je jim potřeba pomoct. Uvidíte.

Celý ten proces byl před dvěma roky popsán jako první fáze vedení takzvané hybridní války, „vedené asymetricky, zahrnující informační, morální, psychologická, ideologická, diplomatická a ekonomická opatření jako část plánu vytvořit příznivé politické, ekonomické a vojenské předpoklady pro další fáze války“ (Čekinov – Bogdanov, 2013).

V dalších sedmi fázích přijdou zvláštní mediální operace, podplácení vládních a vojenských představitelů, destabilizující propaganda, využití „protestního potenciálu lidí cílové země“, rozdělení společnosti a podpora obou táborů, které budou ve vhodnou chvíli vyzbrojeny – dál už to známe z Ukrajiny.

Nejvlivnějším teoretikem hybridní války je ruský náčelník generálního štábu Gerasimov: „I dokonale prosperující stát se může během několika měsíců, či dokonce dnů proměnit v arénu divokých ozbrojených konfliktů, stát se obětí zahraniční intervence, ponořit se do chaosu, humanitární katastrofy a občanské války.“ A pámbu ví, že naše země rozhodně „dokonale prosperujícím státem“ není.

Ukrajina byla napadena proto, že měla k „dokonale prosperujícímu státu“ ještě o kus dál než my. Byla to demoralizovaná, rozkradená, ekonomicky rozvrácená země se značně zbídačeným obyvatelstvem, které nevěří ničemu. Agresor zaútočil na oslabený kus stáda. Co horšího – on to byl oslabený kus bez stáda. Potuloval se poblíž šelmy a pokradmu se rozhlížel, že by se případně k nedalekému stádu přidal. Chlamst.

Tím se dostávám k opravdu jednoduché pointě: Jestliže chceme dál žít svým značně příjemným způsobem života, v zimě jezdit na hory a v létě k moři, užívat svobody a bojovat leda tak s cholesterolem, pak neblbněme a snažme se snížit rizika, že o něj přijdeme.

Znamená to tři základní věci:

1. Nezpochybňovat, k jakému stádu velmi spolehlivě patříme.

2. Udržet technologický (tedy i vojenský) náskok.

3. Mít obyvatelstvo spokojené a vzdělané natolik, že nenaletí lidem, jako je Jiří Vyvadil, který nás láká do středověku a temna.

Jsme předmětem úvodních fází hybridní války a Jiří Vyvadil, jenž se tentokrát jen ztrapnil, může být příště nahrazen někým, kdo bude v rukou Kremlu mnohem nebezpečnější.