Jemen válka

Jemen válka Zdroj: ČTK

Vypukla velká muslimská válka: 11 sunnitských států zaútočilo na šiítské rebely v Jemenu

Vedle Libye, Iráku a Sýrie se do naprostého chaosu propadl i Jemen. Země je rozkouskovaná a už několik let se zde bojuje. Navíc dnes v noci na šiítské rebely v tomto státě zaútočila Saúdská Arábie a dalších deset muslimských zemí. Zjevně se jedná o krvavé vyřizování účtů právě mezi sunnity a šiíty. Ten už známe ze Sýrie, Libanonu či Iráku. Blízký východ tak stojí před rozsáhlou mnohonárodnostní a náboženskou konfrontací.

Saúdská Arábie a její spojenci zahájili dnes v noci vojenskou operaci v Jemenu, jehož značnou část v současnosti ovládají šíitští povstalci z řad národa Húsiů. Akce zahrnuje letecké údery i pozemní útok. Rijád vysílá do akce až 150 000 vojáků a 100 bojových letounů, uvedla televizní stanice Al-Arabíja. Účelem operace, je prý „ochraňovat a hájit legitimní vládu“, jenže ta byla podle západních měřítek také teroristická a nedemokratická.

Varovné je, že na operaci se podílejí rovněž letadla z Maroka, Jordánska, Súdánu, Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů. K pozemní akci se prý hodlá připojit i Egypt či Pákistán. Šiítské povstalce v Jemenu naopak podporují Írán a částečně libanonský Hizballáh a některé frakce z Iráku.

Navíc Saudům poskytly logistickou a zpravodajskou podporu USA.

Podle expertů ale tato velké akce povede nakonec k naprostému kolapsu Jemenu a navíc může vyvolat širší mezinárodní konflikt.

Takřka neřešitelným problémem je, že jemenští šiíté, kteří tvoří asi 40 procent obyvatelstva, odmítají uznat gangsterskou vládu sunnitského prezidenta Abdara Rabbú Mansúr Hádího. Jenže ten je zase kvůli odporu vůči radikálním islamistům spojencem Západu.

Húsíové v současnosti podle Saúdské Arábie kontrolují jemenské letectvo a balistické střely. Jeden z členů jejich vedení v reakci na zahájení úderů v televizi Al-Džazíra řekl, že jde o agresi vůči Jemenu a že rozpoutá v celém regionu velkou válku.

Situace v Jemenu je skutečně naprosto nepřehledná a stát vykazuje již delší dobu známky totálního zhroucení. Je proto již delší dobu semeništěm teroristických a zločineckých skupin.

V Jemenu proti sobě bojují čtyři velké ozbrojené formace. Šiíté, kteří obsadili významná města a mají v držení asi třetinu území. Pak zbytky vojska věrné prezidentu Hádímu. Proti oběma skupinám bojují ale také jednotky loajální bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. A kolem pětiny území ještě ovládají radikální islamistické skupiny, které se hlásí k al-Kaídě.

Do toho všeho vstupuje teď Saúdská Arábie a její spojenci. Velká muslimská válka je na spadnutí.