Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

LUMÍR ASCHENBRENNER: Konvoj armády USA je málo, Česko by mělo příslušnost k NATO vyjádřit silněji

Na rozdíl od nejrůznějších pacifistů a levičáků přijde mnoha lidem, kteří se jako já narodili a žijí v Plzni, zcela přirozené, že konvoj americké armády projede Českem. A neříkám to jen proto, že Američané před 70 lety osvobodili naše město. Má to daleko vážnější a důležitější důvody. Jde o to, zda je naše země skutečně spolehlivým členem NATO a ostatních spojenců, nebo jen o tom vzletně hovoří.

Agresívní výklad islámu a imperiální politika Ruska ohrožují v současnosti bezpečnost mnoha zemí Evrop,y včetně České republiky. Abychom mohli těmto hrozbám čelit, je nutná spolupráce všech složek společnosti podporujících parlamentní demokracii. Jenže nic takového se neděje.

U prezidenta a některých členů vládnoucí ČSSD dokonce někdy ani nevíme, čí zájmy vlastně zastupují. České národní? Nebo snad někoho jiného? To raději ani nedomýšlejme. V každém případě některé jejich výroky na adresu Ukrajiny a Ruska vyvolávají mimořádně rozporuplné reakce v cizině. Proruská vyjádření přitom oslabují naši pozici jak v Evropské unii, tak ve Spojených státech.

Ještě vážnější je to, že nejasná zahraniční a obranná politika může v budoucnosti ohrozit naši bezpečnost. Přes všechny proklamace neplníme už desátý rok slib, který jsme dali NATO – a to, že budeme na obranu dávat nejméně dvě procenta rozpočtu. Letos to má být pouhých 1,04 procenta. To je procentuálně dokonce nejméně od vzniku samostatné České republiky v roce 1993.

„Vstupem do NATO jsme naši bezpečnost postavili výlučně na členství v Alianci. Pro zajištění obrany vlastními silami už nemáme dostatek sil a prostředků,“ řekl v sobotu v rozhovoru pro deník Právo náčelník generálního štábu Petr Pavel. Pro pochopení vážnosti situace musím slova významného generála zopakovat: „Pro zajištění obrany vlastními silami už nemáme dostatek sil a prostředků.“

Chtěl bych se proto zeptat všech těch, kteří kritizují Severoatlantickou alianci, nadbíhají Rusku a mají pochopení pro agresívního Putina, jakým způsobem si představují zajištění naší bezpečnosti v současném rozháraném a nevyzpytatelném světě?

Nevěřím, že znají odpověď. Přitom ta jasná odpověď se jmenuje NATO. Ale to pouze za předpokladu, že nebudeme neustále podrývat jeho jednotu a že najdeme peníze na posílení vzájemné bezpečnosti, abychom mohli čelit současným hrozbám.

Z tohoto pohledu není průjezd konvoje armády USA až tak důležitý. Je to ale symbolická cesta, která naznačí, zda jsme pevnou součástí Západu, nebo nás chce někdo vychýlit na Východ. Nedovolme to druhé, podobně jako v minulosti bychom na to doplatili ztrátou svobody.

Autor je senátorem ODS za obvod Plzeň-město a starostou městského obvodu Plzeň 2-Slovany.